Чакаме половин милиард евро за преход към „зелена икономика“

в Новини

България може да получи близо половин милиард евро от ЕС, за да се справи със социалните и икономически последици от прехода към зелена икономика. Парите са от така наречения Фонд за справедлив преход, предаде Българската национална телевизия.

Комисарят по бюджета Йоханес Хан каза, че в следващите години ЕС ще трябва да направи големи инвестиции, за да избегне климатична катастрофа. Голямата цел е съюзът да стане климатично неутрален, което означава да сведе до нула отделянето на вредни емисии до 2050. Зеленият преход ще струва милиарди евро.

Част от Механизма е и Фондът за справедлив преход. В него ще има 7,5 милиарда евро за държавите-членки. Най-голям дял от тях може да получи Полша – 2 милиарда евро, на второ място е Германия – 877 милиона. Следват Румъния – 757 милиона, Чехия – 581 милиона и България – 458 милиона.

ЕК е изчислила, че в тези държави има най-много региони, които все още са силно зависими от въглищната индустрия. За да получат тези пари обаче България и останалите държави ще трябва ще трябва да се ангажират за всяко едно получено от фонда евро да предоставят още едно евро от средствата, които получат от другите еврофондове – за регионално развитие и социалния фонд, както и допълнителни национални ресурси.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*