Ще арестуваме ли Путин, ако дойде в България – говори Румен Радев / ВИДЕО

в България

Ще арестуваме ли Путин, ако дойде в България – говори Румен Радев / ВИДЕО На въпрос, ако Путин дойде в България, ще го арестуваме ли, президентът Радев заяви: „Първо вие знаете, че отношенията в момента между държавите-членки от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската Федерация – така че въпросът ви в момента е безсмислен“.

Относно доставката на 1 млн. снаряди за Украйна президентът заяви, „че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка. Този текст е записан, защото преди този съвет имаше съвет на министрите на отбраната и външните министри – България не е част от тази инициатива с още 9 държави, така че няма как да има общо заключение. Затова която държава желае индивидуално да се включи, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана“.

Приключи един много ползотворен Съвет, на който бяха поставени и беше постигнато съгласие по важни теми за България, каза пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

По отношение на селскостопанската политика напълно разбираме необходимостта да предоставяме транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите производители, каза той.

Този въпрос вече сме го поставили веднъж. Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона, но това не е достатъчно. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша ние сме настояли за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители. Това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕК, уточни президентът.

По отношение на енергетиката сме получили висока оценка за всички инициативи, които генерираме и подкрепата, която даваме на нашите партньори. Радев обаче е поставил много важен въпрос за нагнетения скъп газ миналото лято в хранилището в Чирен. Това е проблем, който имат и други държави. Газ, който е три пъти по-скъп и неговото вадене означава ние наистина да вдигнем значително цената на газа, който продаваме в момента, каза президентът. Темата трябва да бъде обект на анализи и евентуално решение от страна на ЕК, така че да окаже помощ на държавите, засегнати най-много в тази област.

България е получила пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС. Уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на границата ни приключват с бързи темпове, която е изрично оказана като приоритет и от председателя на ЕК и от всички държави членки. „Очаквам от април да започне изпълнението на тази помощ“, каза президентът.

По отношение на изпращането от ЕС на 1 млн. снарядите за Украйна Радев поясни, че темата е заложена на две места – във вчерашните заключения на Съвета и в Европейската агенция по отбрана.

„И нека има ясна разлика – България е част и подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания, да имаме по-голям капацитет. Но касаещо доставката на 1 млн. снаряди за Украйна – във вчерашните заключения изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка. Този текст е записан, защото преди този съвет имаше съвет на министрите на отбраната и външните министри – България не е част от тази инициатива с още 9 държави, така че няма как да има общо заключение. Затова която държава желае индивидуално да се включи, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана“, уточни Радев.

На въпрос, ако Путин дойде в България, ще го арестуваме ли, президентът Радев заяви: „Първо вие знаете, че отношенията в момента между държавите-членки от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската Федерация – така че въпросът ви в момента е безсмислен“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар