Ще работим до гроб: Предлагат по-висока възраст за пенсиониране

в България

Ще работим до гроб: Предлагат по-висока възраст за пенсиониране Да бъде увеличена възрастта за пенсиониране и да бъдат повишени вноските в частните универсални пенсионни фондове, в които са осигурени работещите хора, родени след края на 1959 г.

Това изненадващо поиска изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Добрин Иванов.

Според него е необходимо пенсионната възраст да бъде повишена, както и да бъде увеличена тежестта на втория стълб на пенсионното осигуряване, защото разходно покривната система ще катастрофира в средносрочен период. Добрин Иванов участва на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник, на който работодателските организации и синдикатите обсъдиха с представители на Министерски съвет проекта на бюджет за 2024 г.„

Необходима е пенсионна реформа, която да бъде плод на широко обществено обсъждане, каза Добрин Иванов. Не възприемам подход за радикална пенсионна реформа, включително и за параметри като пенсионната възраст, отговори Пламен Димитров, президент на КНСБ. Увеличението на пенсионната възраст няма да остане без реакция, допълни той.

В момента Кодексът за социално осигуряване предвижда пенсионната възраст ежегодно да нараства, докато достигне 65 години и за жените и за мъжете. Осигурителните вноски за втория стълб в пенсионната система може да бъдат увеличени, но не за сметка на държавното обществено осигуряване, каза още Пламен Димитров.

Най-вероятно идеята е възрастта за пенсиониране да се вдигне до 67 години за мъжете и жените. Нищо, че средната продължителност на живот у нас все повече намалява

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар