Янис Варуфакис: Икономическият колапс на ЕС е гарантиран

в Свят

 Янис Варуфакис: Икономическият колапс на ЕС е гарантиран „Проблемът с ЕС е, че няма Европейски съюз като такъв.

Само име, но не и в действителност“, каза бившият гръцки финансов министър. Янис Варуфакис обвини германските власти в двойни стандарти.

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис (на поста през 2015 г.) смята, че икономическият колапс на Европейския съюз поради енергийната криза е предопределен. Това заяви той вчера в ефира на германската телевизия n-tv, съобщава ТАСС.

„Провалът е гарантиран. Вече виждаме рязка деиндустриализация в Европа“, каза Варуфакис. Той посочи, че „фирмите от ЕС плащат десет пъти повече за газ от техните конкуренти в САЩ или Китай“.

„Вече има спиране на производството и много скоро ще видим как фабриките ще започнат да търсят нови места за себе си в САЩ или други страни. ЕС е в дълбока криза, която може да не стане очевидна тази зима, а следващата”, смята бившият финансов министър. Варуфакис обясни, че това лято е било възможно да се запълнят газовите хранилища в Европа, но догодина според него това ще струва много повече.

„Проблемът с ЕС е, че няма Европейски съюз като такъв. Само име, но не и в действителност“, каза Варуфакис. Той припомни, че това се отнася както за отношението на отделните страни към мигранти, така и за преминаването към алтернативни енергийни източници или развитието на банковата система.

И, разбира се, във времена на криза това става още по-очевидно“, каза бившият министър.

Варуфакис коментира същевременно, че германският икономически модел се е провалил. „Беше базиран на евтина енергия от Русия, продажба на стоки в Китай и ниски заплати в Германия.

Сегашната ситуация изглежда така: инфлацията направи невъзможно задържането на заплатите, газът стана по-скъп и Китай изчезва като пазар за Германия поради нова студена война между Китай и Съединените щати, която сега се изостря от администрацията на Байдън“, обясни още бившият финансов министър на Гърция.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар