„Автомагистрали“ получи празен чек за 480 млн. лв.

в Новини

Държавното дружество "Автомагистрали" получава нов празен чек от държавата. В края на миналата година вече му бяха преведени 1.35 млрд. лв. за строежа на магистрала "Хемус". Сега фирмата ще сключи нов договор с Агенция "Пътна инфраструктура" за почти 480 млн. лв. без ДДС. Те ще отидат за укрепване на няколко десетки свлачища и срутища. По този начин се избягва процедурата по обявяване на обществени поръчки и евентуалното им обжалване, тъй като дружеството може да сключва договори за изпълнение директно с избрани от него фирми. Сумата, налята в "Автомагистрали", вече надхвърля 2 милиарда лева въпреки известния факт, че фирмата няма капацитет да изпълни проектите.

Парадоксът е, че за пореден път се залага на приходи от все още неработещата тол система за тежките камиони. Тя трябва да тръгне от март догодина, но след няколко досегашни отлагания не е ясно дали и този срок ще бъде спазен. Още през септември правителството одобри допълнителни 31 млн. лв. разходи по бюджета на регионалното министерство именно за укрепване на проблемни места по републиканската мрежа за следващите три години. Останалите близо 430 млн. лв. би трябвало да дойдат от все още несъществуващите тол такси в периода 2020-2021 година.

Вече отпуснатите 31 млн. лв. трябва да бъдат изхарчени до края на 2019 г. според разчетите на бюджета. Най-вероятно "Автомагистрали" ще превъзложи някои дейности на добре познати и близки до властта строителни фирми. Както беше и при "Хемус", АПИ възлага изпълнението на всички дейности – проучване, проект и строителство, единствено на "Автомагистрали", вместо да се "раздробят" на по-малки обществени поръчки, които да се изпълнят от повече фирми, за да са по-прозрачни харчовете.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар