Антимонополната комисия одобри държавното участие в ПИБ

в Новини

Комисията за защита на конкуренцията одобри придобиването на 18.35% от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от страна на държавната Българска банка за развитие (ББР). В решението на регулатора се посочва, че сделката не представлява концентрация по смисъла на Закона за защита на конкуренцията.

В средата на миналия месец държавата се съгласи да плати 140 млн. лв., или 5 лева на акция. Официалният мотив за това бе необходимостта от капитализация на банката, за да се отвори пътя на България за присъединяване към Банковия съюз, а с това и към „чакалнята“ на еврозоната.

Според КЗК в случая не може да се говори за концентрация на пазарна сила в ББР, тъй като държавната банка не придобива контрол върху ПИБ. 

Не се предвиждат и промени в устава на ПИБ, които да касаят вземането на решения от управителните органи на дружеството и начина на управление. В сила остава действащата разпоредба, която изискването за квалифицирано мнозинство от 2/3 от представения капитал за вземане на решения от Общото то събрание.

Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд – София-област в 14-дневен срок. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар