Бай Тошо: Особеностите на Българският лов и риболов

в Бай Тошо/България

Бай Тошо: Особеностите на Българският лов и риболов И преди, и сега има разделение на класите!

Ловно-стопанската дейност и ловуването на дивеч в България се урежда за пръв път със „Закона за ловните билети“ от 1880 г., с който се регламентира държавната собственост върху дивеча и ловно-стопанските райони.

Със „Закона за лова“ от 1926 г. се създават първите национални и местни развъдници и ловни стопанства, а със „Закона за лова“ от 1948 г. се установява държавното подпомагане на сектора от бюджета.

През 1968 г. са създадени представителни ловни стопанства и са обособени ловно-стопанските райони на българските ловци – ловните дружини. В този период развитието на ловното стопанство става държавен приоритет и успехите не закъсняват.

Бай Тошо: Особеностите на Българският лов и риболов

През 1981 г. България е домакин на Третото световно ловно изложение. Към края на 20-ти век страната притежава 4 световни рекорда на трофеи на благороден елен, като последният – с оценка 273.60 т. CIC, все още е ненадминат. От всички 23 трофея от този вид с оценка над 250 т. CIC 12 произхождат от България. Най-тежкият добит трофей на благороден елен е с маса 19.2 кг.

В продължение на 20 г. световният рекорд на дива свиня е български с оценка 158.20 т. CIC. Четири са световните рекорди на кожа на дива котка, като този с оценка 67.28 т. CIC все още е водещ. Осем трофея от лопатар са оценени над 200 т. CIC, а 2 сръндашки – над 180 т. CIC.

Следва да се отбележи, че организираният ловен туризъм преди 1990 г. е бил абсолютно недостъпен за обикновения български ловец.

В този период се използва терминът „международен ловен туризъм“, тъй като в него участваха само чуждестранни ловци.

Така на практика до идването на така наречената Демокрация ловът бе привилегия само за членовете на политбюро, но бях създадени стотици стопанства и дивечът бе развъждан и добре гледан и пазен.

Особеностите на българският лов и риболов бяха такива, че Народна Република България бе една екзотична дестинация за политици, шейхове, крале и царе от Запада, а тези връзки, които се създаваха се използваха икономически за държавата така на практика, че стреляха по елени, мечки и глигани, а ние внасяхме петрол.

Те стреляха, а ние изнасяхме консерви за Изтока и Запада, те стреляха, а ние изнасяхме оръжие за целият свят. Хобито лов превръщаше много западни и световни политици в заложници на нашата ДС и връзките на политбюро ставаха все по-трайни с лидерите не само от източният блок, но и с арабският и останал свят. Много геополитически проблеми се решаваха в ловните хижи с хубави български вина и ракии, с ловни деликатеси и леки жени скрити от погледите на хората и медиите, скрити от света, но това беше факт.

В момента България запасите на дивеч и отстрела са около:

• 24 000 благородни елена с отстрел приблизително 1000 бр.;

• 7400 лопатара с отстрел приблизително 1000 бр.;

• 99 800 сърни с отстрел приблизително 1500 бр.;

• 86 700 диви свине с отстрел приблизително 30 000 бр.;

• 4500 муфлона с отстрел приблизително 300 бр.;

• 1800 диви кози с отстрел приблизително 40 бр. (специален режим);

• 945 мечки с отстрел приблизително 5 бр. (специален режим – само стръвници);

• 2400 вълка с отстрел приблизително 350 бр.;

• 2900 глухара с отстрел приблизително 100 бр.

На територията на страната обитават и 372 000 заека, 140 000 фазана, 316 000 яребици, 22 000 кеклика, 47 000 чакала, 45 000 лисици, 17 000 диви котки (не се ловуват). Но ловните стопанства са частни и тези природни дадености не са достъпни за всеки. Вярно е, че почти всяко село има ловна дружинка, в която се събират ловци, но няма онази грижа за дивеча, няма и онези връзки, с които ДС и УБО в името на България и икономическите интереси на страната ни водеха до благоденствие на една нация.

Бай Тошо: Особеностите на Българският лов и риболов

Сега Бойко Борисов ходи на лов в Паламара, Шуменско, но не пускат там други и на практика само приближените до властта и днес са облагодетелствани , а за другите или е много скъпо, или е забранено.

Особеностите на Българският лов и риболов си остават пак същите само дето страната ни няма облаги, а облагите са за политиците и обръчите от фирми към тях.

Сега се изсичат масово гори и се избива дивеч поголовно като никой не се грижи за водоемите и ловните стопанства и ще дойде ден България една от първите в света с ловните трофеи да няма с какво да се похвали дори.

Това замърсяване на околната среда рано или късно ще рефлектира така, че ще трябва да правите музей на восъчните фигури на дивеча у нас!

Виж повече на Bultimes Info

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар