Барние: Все още е възможна търговска сделка с Великобритания

в Свят

Главният европейски Брекзит преговарящ Мишел Барние заяви в понеделник, че все още е възможно постигането на търговска сделка с Великобритания, като преговарящите се стремят да излязат от задънената улица в преговорите по отношение на въпросите за достъпа до риболовните води на Обединеното кралство за корабите на ЕС и за корпоративните икономически правила за честна игра.

В неделя Великобритания и ЕС се споразумяха да "изминат още една допълнителната миля" през следващите дни, за да се опитат да постигнат търговско споразумение, въпреки че те пропуснаха последния краен срок, даден от самите тях, в опит да предотвратят Брекзит без търговска сделка в края на месеца.

"Ще дадем всички шансове на това споразумение … което все още е възможно", каза Барние пред журналисти при пристигането си в Брюксел, където да информира постоянните представители на 27-е страни членки на ЕС относно преговорите с Великобритания. "Все още е възможно едно добро и балансирано споразумение", посочи той, цитиран от Ройтерс.

"Две условия все още не са изпълнени. Свободна и честна конкуренция … и споразумение, което да гарантира взаимен достъп до пазарите и до риболовните води. Има различия и по отношение на въпросите за държавна помощ. И точно по тези точки не сме намерили правилния баланс с британците. Така че продължаваме да работим", добави Барние.

В Лондон британският бизнес секретар Алок Шарма пък заяви, че двете страни все още са разделени в търговските Брекзит преговори, но премиерът Борис Джонсън все още не иска да се откаже.

"Разбира се, ние сме разделени по определени въпроси, но … не искаме да се откажем от тези разговори“, каза Шарма пред телевизия Sky news. "Хората очакват от нас, бизнесите очакват от нас във Великобритания да направим повече и точно това правим", допълни той.

Британският премиер Борси Джонсън и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен дадоха на преговарящите срок до неделя, за да намерят начин за излизане от задънената улица в преговорите, които да гарантират на Великобритания свободен търговски достъп до единния пазар на ЕС, съставляващ 450 милиона потребители.

В неделя обаче те упълномощиха преговарящите да продължат в опитите за намиране на компромис.

"Всяка сделка, която сключим с ЕС, трябва да зачита факта, че сме суверенна и независима държава и това е основата, на която ще сключим сделка, ако има сделка“, каза Шарма.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар