Борисов за борбата с коронавирус: Разпоредил съм над 100 000 литра спирт от държавния резерв да се деблокират

в България

С едноминутно мълчание в памет на починалия началник на отбраната ген. Андрей Боцев започна извънредното заседание на правителството и националния кризисен щаб за коронавируса.

„Правим това извънредно заседание заради зловредните, мръсни фалшиви новини. Ето, ген. Мутафчийски трябва още веднъж да отговори на лъжите, че се крият случаи на коронавирус.“ С тези думи премиерът Бойко Борисов откри извънредното заседание на правителството

„Изкупуват се хранителни продукти. Създава се истерия. Както с гръцкия ми колега Мицотакис онзи ден си говорихме, в Гърция има 1000 умрели от друг грип и двама заразени с коронавирус. За единия няма истерия. Доверете се на хората, лекарите и експертите, извън политиците“, отбеляза Бойко Борисов.

От своя страна ген. Мутафчийски отново потвърди, че към днешна дата в България няма доказан случай на коронавирус. Имаме лица, които са под карантина и се изследват. Изследванията отнемат 6 часа и резултатите се качват веднага на сайта на МЗ“, категоричен бе генерал Мутафчийски.

„Ежедневно на сайта на Министерство на здравеопазването даваме информация към края на деня има ли такива данни, или няма. Досега нямаме потвърждение. Имаме редица суспектни лица, които са взети под болнична карантина, които своевременно се изследват. Това е технологичен процес, изискващ около 6 часа на пациент. Когато станат изследванията, ние ги обявяваме веднага на широката общественост чрез медиите“, уточни той.

„Няма никакъв шанс, ако в България се появи случай на коронавирус, той да се скрие. Във всички съседни държави вече има регистрирани случаи, няма как при нас да ни се размине, но се всява паника,“ заяви премиерът.

Отваряме държавния резерв, вадим дезинфектанти, 100 000 литра спирт, каквото е необходимо, категоричен бе премиерът. Да не чувам думата „Няма“, заяви той.

„Разбрах, че няма дезинфектанти по аптеките. Разпоредил съм над 100 000 литра спирт от държавния резерв да се деблокират. Министърът на икономиката влиза в щаба и ще отговаря за това. Призовавам българските фирми, които се занимават с производството на спирт и дезинфектанти, да се задействат. Да взимат спирт от държавния резерв и да почват да произвеждат. От днес вече ще могат да взимат спирт веднага след края на заседанието. Очаквам от щаба да каже как ще процедираме с масовите прояви. Явно ни дразни, че в България няма случай на коронавирус. Измислете един, че да вземем да се успокоим. Не искам случая да се политизира по никакъв начин. Слушаме и изпълняваме заръките на експертите“, категоричен бе премиерът.

Премиерът заръча каквото е необходимо и го няма в наличност, да бъде закупено спешно. Имаме над 70 милиона лева във Фонда за бедствия и аварии, припомни той.

Освен официалния брифинг в 08.00 часа във ВМА във връзка с коронавируса, разпореждам вече да се провежда и в 17.00 часа, за да не стане така, че да се каже, че е имало случай, а се съобщава за него чак на другия ден, добави премиерът.

„По най-бързия начин да се задейства зареждането на маски и дезинфектант, да няма недостиг. По най-бързия начин да може хората да си вземат спирт, днес могат да взимат колкото им трябва“, посочи премиерът.

„Работим с най-добрите китове за изследвания“, добави генарл Мутафчийски. „Относно масовите прояви – може би трябва да има известно ограничаване на събитията на закрито, но това е заради втората вълна от грип Б, а не във връзка с коронавируса. И коронавирусът, и грипът са остри респираторни заболявания с известни разлики. Коронавирусът не се разпространява с такива мащаби като грипът и е смъртоносен основно за по-възрастни хора. Грипът е много по-смъртоносен от коронавируса. Всяка година преживяваме по няколко грипни вълни, които отнемат много повече човешки животи, отколкото коронавирусът. Предписали сме мерки за всички болници, като тези мерки не се различават от тези, които предписваме при грипните вълни. По места и региони ни е известно как могат да се усилят болничните легла“, добави той.

По информация от щаба, към настоящия момент в България няма случай на пациент с коронавирус.

„Нямаме доказан случай на коронавирус, няма скрито-покрито,“ категоричен бе шефът на ВМА и председател на оперативния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

„Не трябва да паникьосваме хората. Всички експерти са категорични, че това ще отмине. Няма никакъв случай на коронавирус към момента. В цяла Европа има, сигурно и в България може да дойде, но това не означава, че ще бъде скрит. И да дойде коронавирус, това не означва, че ситуацията ще се промени спрямо днес и ще дойде края на света“, завърши Бойко Борисов.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар