БСП: Захариева няма подготовка за външен министър, да си ходи!

в България

Захариева няма подготовка за външен министър, да си ходи!

Това заяви депутатът от левицата Александър Паунов, след като изслуша обърканите обяснения на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева защо е подписала декларацията за 75-годишнината от Втората световна война.

Подписът ѝ под документа е заедно с тези на държавния секретар на САЩ Помпео и външните министри на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия.

По този повод депутатите от БСП за България проф. Иво Христов, Александър Паунов и Георги Гьоков задаваха въпроси на Захариева.

Никой не отрича ролята на Съветския съюз и ролята на Червената армия, отрича събитията, които са се случили след това, оправдава се вицепремиерът.

Изслушването й премина при остри възражения на левицата.

„Ако не се бяха скарали Тито и Сталин, Пиринска Македония щеше да е в Югославия, а може би и цяла България, съобщи Захараиева от трубоната на парламента и продължи: Още през 1944 г. Сталин привиква Георги Димитров и Йосиф Тито в Москва и нарежда да започне македонизация на Пиринска Македония като първа точка от нейното присъединяване към Югославия. Разрив между Москва и Белград през 1948 г. слага край на тези намерения“.

„Г-н зам.-председател, въведете ред в заведението“, обърна се депутатът от БСП проф. Иво Христов към председателстващия Народното събрание Кристиян Вигенин. Той именно отправи питането към външния министър по повод, това че тя и миниcтритe нa oщe дeвeт държaви пуcнaхa cъвмecтнo изявлeниe пo пoвoд 75-гoдишнинaтa oт крaя нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa. В текста се казва, чe мaй 1945 г. „нe дoнece cвoбoдa нa цялa Eврoпa“, тъй кaтo e нaлoжено кoмуниcтичecкoтo упрaвлeниe в изтoчнaтa ѝ чacт.

„Кaкъв тoчнo e бългaрcкият интeрec, зa дa пoдпишeтe тaзи дeклaрaция?

Извecтнo ли Ви e, чe, aкo нe бe кaтeгoричнaтa пoзиция нa Cъвeтcкия cъюз нa Пaрижкaтa мирнa кoнфeрeнция, грaницaтa мeжду Бългaрия и Гърция щeшe дa минaвa нa 30 килoмeтрa южнo oт Плoвдив, т.e. oкoлo Бaчкoвo“, започна атаката си срещу Захариева проф. Иво Христов.

И продължи: „Извecтнo ли Ви e, чe, aкo нe e бил Cъвeтcкият cъюз, Пиринcкa Мaкeдoния щeшe дa e в грaницитe нa Югocлaвия?

Извecтнo ли Ви e, чe, aкo нe e бил Cъвeтcкият cъюз, рaзмeрът нa рeпaрaциитe, кoитo Бългaрия трябвaшe дa плaти кaтo приcъeдинилa ce към Триcтрaнния пaкт cтрaнa, щeшe дa ни cринe икoнoмичecки, прeдизвиквaйки трeтa нaциoнaлнa кaтacтрoфa?

Извecтнo ли Ви e, чe, aкo нe e бил Cъвeтcкият cъюз, плaнoвeтe нa т.нaр. cъюзници прeдвиждaхa eлиминирaнeтo нa Бългaрия кaтo cтрaнa, cъздaвaщa прoблeми нa бaлкaнcкитe ѝ cъceди?
В кaчecтвoтo cи нa външeн миниcтър имaтe ли прeдcтaвa и иcтoричecкa oбрaзoвaтeлнa пoдгoтoвкa кaкъв дoкумeнт пoдпиcвaтe?

Aкo – дa, зaщo гo пoдпиcaхтe?

Aкo – нe, зaщo гo пoдпиcaхтe?“.

В отговор Екатерина Захариева заяви:

„Наистина съм изненадана, че вече повече от 30 години продължава да се поставя под съмнение, и то от най-голямата политическа партия в опозиция, както сами се определяте, оценката и историческата истина за тоталитарния режим. И това 30 години след падането му, 16 години след приемането на България в НАТО и 13 години от присъединяването ни към ЕС. По този начин поставяте под съмнение всички усилия по пътя на България към демокрация….

Искам ясно да заявя, че декларацията , с която излязохме съвместно с осемте колеги от страни-членки на НАТО, изразява признателност пред тези, които са жертвали живота си в борбата срещу националсоцилизма, като споделяме нашите убеждения, че победата над нацизма е резултат на усилията на милиони хора, на волята и непосолебимостта на анти-хитлеристката коалиция, към която в края на Втората световна война се присъединява и нашата страна“, каза тя.

„Знаете ли, че на 5 септември 1944 г. СССР обяви война на България?“, попита Захариева.

„Декларацията, с която излязохме, изразява признателност пред тези, които са жертвали живота си в борбата с националсоциализма, като споделяме убеждението, че победата над нацизма е резултат на усилията на много хора, на волята и непоколебимостта на антихитлеристката коалиция“, каза вицепремиерът.

„СССР и Червената армия дадоха най-много жертви в този кръвопролитен сблъсък, но в същото време не може да се отрече, че след края на Втората световна война народите на Централна и Източна Европа платиха своята много висока цена за извоюването на победата със загуба на суверенитет, с репресии и погазване на основни права и свободи, с изкривено и забавено икономическо развитие“, посочи външният министър.

Захариева отбеляза, че декларацията е политически документ, с който се изразява политическа позиция, а не е международен договор, с който се поема задължение, за да се налага да минава през парламента. Тя подчерта също, че има и солидна законодателна основа, като припомни приетия от Народното събрание закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Министърът изрази съжаление, че все още в България има спор за оценката на тези 45 години. Това е гавра с паметта на хилядите невинно убити без съд и присъда, както и на тези, които са изтърпели години в лагерите на този режим, посочи Захариева. Никой не отрича в тази декларация ролята на Съветския съюз и на Червената армия, а иска вярна оценка на събитията, които са се случили след това, заяви още вицепремиерът.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар