Валери Симеонов: Българите да спрат да си купуват талони, защото им спираме продажбата

в България

Българите да спрат да си купуват талони, защото спирането на продажбата им става след обнародването на закона за хазарта следващата седмица.

Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти след приемане на промените в Закона за хазарта на второ четене, предаде Агенция Фокус“.

„Очакваме следващата седмица законът да бъде публикуван и да се прекрати и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента освен тези на спортния тотализатор“, уточни още Симеонов.

Той поясни, че печалби могат да бъдат получени по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници.

„Променихме закона, тъй като решихме, че не е редно държавата да се меси в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата“, каза още Симеонов.

Предстои разследване за количествата талони, които са внесени в търговската мрежа на България и които са обявени към Комисията по хазарта, каза още лидерът на НФСБ.

„Сигурен съм, че между двете цифри ще има доста сериозна разлика. С други думи внасят се и се продават в търговската мрежа много повече талони, отколкото са регистрирани в Комисията по хазарта. И се печатат в Индия, както знаете“, отчете Симеонов.

„Очаквайте да има промени в мащаба на рекламата и тази нейна агресивност и повсеместност. Тя ще се заявява и заплаща от Спортния тотализатор“, каза Симеонов.

„Размерът е няколко милиарда на година. По предварителни сведения и информация, тъй като има много сив сектор, свързан с разпространенеито на по-голямото количество талони, отколкото са декларинани, но там по официални данни става въпрос за ново право за прекратяване на лиценза, не временно, а окончателно. Това го направихме с чл. 86. Това са няколко думички, с които даваме възможност лиценза на частните лотарии да бъде прекратен незабавно с излизането на „Държавен вестник“.

Досега в закона нямаше такива текстове, които да дават възможност за прекратяване на лиценза“, допълни още Симеонов.

На въпрос дали ще има прехвърляне на бизнеса от един на друг, Симеонов поясни: „Не знам защо трябва да коментираме тази теза, която се разпространява от самото начало. Изцяло частните лотарии стават държавни. На кого да се прехвърля бизнес? Поне в рамките на този закон, на това Народно събрание“. По думите му изрично е забранено концесионирането и това го има в закона.

„Спортният тотализатор влиза в списъка на дейностите, които не подлежат на концесиониране и приватизиране и хазартът си остава държавен, така че няма никой основания за каквито и да е притеснения, че става въпрос за преразпределение на пазара“, допълни още Валери Симеонов.

„Съгласно действащия закон, който не се променя сега, Спортният тотализатор е длъжен да отделя 50 % от оборота за печалби. Половината трябва да отиват за раздаване на печалби за печелившите, 18 % отиват за спортна дейност. 15 % такса и останалото е за издръжка на администрацията на спортния тотализатор.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар