Васил Велев: За да живеем по-добре, трябва да работим повече

в България

В предложението за въвеждане на единна минимална работна заплата в ЕС се налагат няколко ориентира – да се определи еднаква кошница от услуги и стоки в ЕС и спрямо нея да се определи съотношението на минималната заплата.

Цели се да се определи и средната работна заплата, но това не върши работа не само за България, а и за цяла Източна Европа.

Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров в ефира на БТВ.

„Има 6 държави в ЕС, в които няма единна минимална заплата, нито часова ставка. В тях живеят половината от трудещите се в ЕС. Безработицата там е с 40% по-ниска. В тях хората живеят по-добре. Доходите в тези страни са с 60% по-високи. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, пише Novini.bg.

Димитров не се съгласи с тези твърдения.

Велев уточни, че ЕК не цели определяне на минимална работна заплата еднаква за всички, нито за отделни страни. „Това е отклоняване на вниманието на вниманието на страните в ЕС, в същото време ни изнасилват със зелената сделка, която ще направи доходите по-отдалечени от потребностите“, добави представителят на бизнеса.

„Целта на ЕК е установяване на по-справедливи заплати в съюза“, смята Димитров. „Трябва да кажем истините. 25 страни в ЕС има установени минимални работни заплати. Няма страни без такива. Там където мислим, че няма, те са договорено по браншови организации“, подчерта председателят на КНСБ.

„Няма лесен начин да живеем по-добре, за да стане това, трябва да работим повече“, заяви Васил Велев. „Това се нарича адекватност“, добави Велев.

Пламен Димитров каза още, че тези механизми трябва да се договорят колективно.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар