Все повече германски фирми мислят за здравето на служителите си

в Новини

Хенинг Шулц има нова любима тема: eлектрическите велосипеди. Той ежедневно се среща с колегите си на паркинга за електрически велосипеди на своя работодател – фирмата за производство на бойлери и отоплителни тела "Stiebel Eltron", която има 2000 служители. Именно на паркинга Шулц говори с колегите си за трайностите на батериите, за най-добрите велоалеи и за всичко останало, свързано с карането на подобен вид колело.

"Това е чудесна тема, по която можеш да говориш с хора от различни отдели", казва Шулц, който е директор на отдел "Комуникации". Той знае колко важни са личните разговори за поддържането на екипния дух. От една година насам на паркинга за велосипеди пристигат точно толкова много хора, колкото и на паркинга за автомобили. "Настроението на колоездачите е много добро", казва Шулц и добавя, че електрическите велосипеди са осигурени от фирмата.

Той не би изминавал десетте километра до работното си място с обикновен велосипед – стресът би бил твърде голям. Но благодарение на електрическото возило му е много по-лесно. Работодателят му взел на лизинг общо триста електрически велосипеда – специално за служителите. Това не е единствената екстра, на която се радват работещите в тази фирма. На тях им се предлагат и безплатни курсове по йога и пилатес, занимания с тенис, футбол и скуош.

Съвещание в движение

"Stiebel Eltron" далеч не е единствената германска фирма, предлагаща подобни екстри на служителите си. Недостигът на квалифицирани кадри кара фирмените директори да се грижат активно за здравето на своите служители. Някои германски предприятия дори вече провеждат част от съвещанията си на бягащи пътеки. Или пък предлагат на своите работници фитнес-зала във фирмата. Те знаят, че спортните уреди като велоергометрите и бягащите пътеки могат да бъдат много полезни при проблеми в гърба и кондицията, както и за превенция на диабета и високото кръвно налягане. Един от най-големите специалисти за фитнес-уреди в Европа – "Sport-Tiedje", прави междувременно 15 процента от оборота си от фирмени клиенти.

За оборудването на зала от 40 кв.м. с 3-4 фитнес-уреда са необходими към 10 000 евро. "Търсят се гребни тренажори, кростренажори, лежанки и преси с тежести", казва Кристиан Грау от "Sport-Tiedje". Експертът съветва преди покупката да се направи допитване сред служителите, за да стане ясно какви точно са потребностите им.

"Съвещанията в движение също са за препоръчване", казва Грау. При тях разговорите се водят на високи маси с бягащи пътеки. "Така конференциите траят по-кратко, защото участниците са по-концентрирани", обяснява експертът. Практични са и бягащите пътеки, които могат да се поставят под бюрото и с които без големи усилия могат да се правят по 10 000 крачки на ден, докато се работи на компютъра например.

И психическото здраве е важно

По данни на здравната каса AOK германците ползват средно по 12 болнични годишно. Служителите с психически заболявания отсъстват обаче значително по-дълго. Проучване, в рамките на което са били анкетирани 900 фирмени шефове, показва, че здравето е тясно свързано с мотивацията и психическата издръжливост. От него става ясно, че мениджърите и служителите, които се чувстват добре на работното си място, боледуват само по девет дни в годината. А тези, които не виждат смисъл в работата си и които не виждат възможност да се развиват, отсъстват по болест по 19 дни в годината.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар