В израелска болница строят изолационни за заразените с коронавируса

в Свят

В най-отдалеченото кътче на най-голямата израелска болница "Шиба" денонощно се строят бараки, които ще бъдат изолационни за заразените с коронавируса. Първите им обитатели ще са 12-те смятани за не заразени пътници от кораба „Диамантената принцеса“. Стаите са само с едно легло. Във всяко от тях има термометър, апарат за измерване на кръвното налягане и шпатули. Данните от термометъра и апарата за кръвно, ще се показват на лекарите чрез мобилните телефони. В болницата всяка стая има прозорец.

Има предположения, че заразата на кораба се е предавала и чрез климатика. Въпреки че ще са сами в стаята, изолираните ще се докосват до всичко само с еднократни ръкавици, а приборите за хранене ще бъдат обеззаразявани и изгаряни. Въпреки че в Израел още не са констатирани заразени с вируса, от аптеките и дрогериите са изкупени еднократните ръкавици и маски. Те се произвеждат в Китай, а вносът е преустановен.

Що се отнася до тримата израелци, които са имали положителни проби за вируса, те се оплакват, че японските медицински лица, които ги обслужват във военната изолационна база, не знаят английски и че храната, която им предлагат, е необичайна и не могат да я ядат.

Министерството на транспорта е издало заповед за жестоки глоби, ако лице, пристигнало от държава със зараза, преди по-малко от 15 дни, ползва обществен транспорт. Не се знае още как семействата на пребивавалите в рискови държави да бъдат предпазени от евентуална зараза. От лекарските съюзи и на тези на медицинските сестри и братя, също искат да има допълнителни предпазни мерки за тези, които ще се грижат за бъдещите болни. Между лекарите има дискусия дали през карантинния период хората трябва да бъдат в болница, или у дома.

„Изолацията винаги влияе зле на болния. Повечето от пасажерите от лайнер „Даймънд принсес“ са възрастни хора. Например заразеното семейство, което остана в Япония, е получило подарък от децата си билетите за екзотичното пътуване, по случай 75-ия рожден ден на съпруга. По време на престоя си на кораба, те неведнъж се свързваха с израелските медии и разказваха, че се чувстват като в затвор, при строг режим, а мисълта за опасността да се заразят направо ги е влудявала. Единствената им връзка с близките им и със света са били мобилните телефони. При изолираните в "Шиба", тъй като са в Израел, ще има възможност за денонощна видео връзка с близките им. Стресът е невероятен. Като социолог аз следя дискусията дали пристигналите от далечния Изток трябва да бъдат изпратени по домовете им, или да се изолират в болница. За тях би било по-комфортно да са си у дома, но за обществото е по-сигурно да са на място, където биха диагностицирали първите симптоми на евентуално заболяване, и веднага биха им оказали помощ. Иначе луксозното им пътуване вече е заприличало на филм на ужасите. Но нека да оставим лекарите да решат кое е по-безопасно, преди всичко за обществото", каза социологът от Университета Бен-Гурион от Негев проф. Сара Кармел.

Два лайнера плаваха през февруари в Тихия океан край бреговете на Китай, Япония, Филипините, Виетнам. Супер луксозните и пълни с туристи кораби пътешестваха из Далечния Изток, когато избухна епидемията на коронавирус. Поради възможни контакти със заразени от грипа, всички пътници и екипажите предизвикваха страх, че може да са се заразили или да са станали носители на вируса.

Никоя държава от региона не искаше да допусне до свое пристанище единия от корабите и най-накрая Камбоджа му даде пристан за няколко часа, а застрахователните компании бяха приготвили самолети, които да отведат тези, които са били на борда, към държавите от която са.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар