В сряда тихомълком приеха ЧСИ да събират и дългове, които не са признати от съда. Законът трябва да се изтегли

в България

Борисов незабавно да изтегли законопроекта за ЧСИ, приет от неговите депутати в сряда.

Докато Борисов мести министри на празен ход и обяснява, че чува гласа на гражданите, депутати му приемат лобистки закони, които ще облагодетелстват ЧСИ с милиони левове и ще изцедят българския народ.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое видео на живо във Фейсбук относно приетите на първо четене в пленарна зала промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

На 22 юли, сряда, парламентът прие тихомълком промени, внесени от Валери Симеонов и група народни представители. С тези промени се дава възможност частните съдебни изпълнители да събират и дългове, които не са признати от съда, допълни Манолова и подчерта, че възнаграждението за „услугата“ ще е минимум 10% от събрания дълг.

Тя подчерта, че законопроектът засяга над 1 млн. души, чиито задължения са събират от колектори.

Този парламент е вреден за българските граждани и е изчерпан от легитимност. Ако има опозиция в него, е време тя да излезе от парламента и да даде ясен знак на коя страна е. Да не дава възможност лобистки предложения да видят бял свят и да работят срещу българския народ, заяви Манолова.

Борисов се отплаща на Валери Симеонов за подкрепата, като дава възможност със законодателни промени частни съдебни изпълнители, банки, фирми за бързи кредити и монополи да оглозгват до кокал българските граждани, каза тя.

Това е удар в гръб срещу хората. Сформира се коалиция на ГЕРБ с Валери Симеонов срещу народа и неговите хора в парламента. Тази коалиция работи срещу гражданите, като продължава да изсмуква и последните им останали средства. Докато хората протестират и искат оставка на кабинета и на парламента, депутатите продължават да работят срещу собствения си народ. Това ли е цената на подкрепата и на удължаването на политическия живот на Бойко Борисов, категорична е Манолова.

Председателят на „Изправи се.БГ“ обясни, че в момента частните съдебни изпълнители имат право да събират само дългове, минали през съда. С предложените промени в ГПК обаче, ЧСИ ще могат да събират и дългове, за които не съществува документ, който да ги удостоверява, изтекла им е давността, изплатени са или дори не съществуват.

Това е експресно лобистко законодателство в услуга на частните съдебни изпълнители, колекторите, монополистите, банките и бързите кредити. Лобистите разчитат на това, че гражданите, които очакват ЧСИ да събират само присъдени задължения, трудно ще направят разлика между това дали дългът е доказан или не, каза тя.

От „Изправи се.БГ“ изпратихме становище до председателите на парламентарните групи, до премиера Борисов, до Валери Симеонов и всички народни представители. Настояваме този срамен законопроект, приет на първо четене в сряда, незабавно да бъде оттеглен или да не бъде подкрепен на второ четене в зала. Той нарушава правата на българските граждани, облагодетелства силните на деня – частни съдебни изпълнители, колекторски фирми, финансови институции, монополни дружества, и е в противоречие с обществения интерес, каза още председателят на Гражданската платформа.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар