ГЕРБ практически признава, че властта не може да се справи с пандемията и се опитва да узакони своята безпомощност

в България

Заради натиска върху болниците ГЕРБ предлага от Закона за здравето да отпадне задължителното болнично лечение на пациентите с COVID-19.

Промените са внесени в НС в края на миналата седмица от д-р Даниела Дариткова, шеф на Парламентарната комисия по здравеопазване и председател на групата на ГЕРБ.

В момента в Закона за здравето е записано, че на задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на редица болести, сред които и коронавирусът. Пациентът влиза в болница по предложение на лекаря, който го е насочил за хоспитализация, и с предписание на директора на съответната районна здравна инспекция. В заповедите на здравния министър пък се уточняваше кои пациенти могат да бъдат принудително хоспитализирани: възрастните хора над 60 години; лица с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния; лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане; лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия.

Сега обаче Дариткова предлага задължителното вкарване в болница да отпадне. А мотивите са, че това се прави „с цел прецизиране на текста на разпоредбата по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение” на лица, болни от COVID-19“, което не значи нищо. Според юристи поправката спестява на държавата осъждания заради отказано болнично лечение. А примерите за такова през последния месец не липсват. Предвид очакванията за още по-сериозен натиск върху болничната система, ГЕРБ практически признава, че властта не може да се справи с пандемията и се опитва да узакони своята безпомощност.

Със законопроекта се въвежда още възможността хората, които подлежат на задължителна изолация или карантина, да бъдат уведомени за това по телефона или по електронна поща. Като причина се сочи огромното натоварване на здравните инспекции, които нямат достатъчно персонал.

Във връзка с опасенията, че експортът на лекарства може да доведе до изпразване на аптеките, Дариткова предлага в закона да се запише, че здравният министър може да забрани износа на медикаменти от България за периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка и до три месеца след отмяната им. Нарушенията на подобна забрана ще се наказват с глоба от 50 000 до 100 000 лв., а при рецидив – от 100 000 до 150 000 лв.

С поправки в Закона за бюджета на НЗОК, внесени между първо и второ четене, пък се предлага обещаните за следваща година бонуси за лекарите от 600 лева да се получават, само ако брутното им възнаграждение не надхвърля 5000 лева на месец. Сестрите и санитарите ще получават без условие съответно по 360 лева и по 120 лева. Освен това РЗИ-тата получат правомощия по време на пандемията не само да определят болниците и леглата за COVID в тях, но и да командироват медици според Кодекса на труда в други лечебни заведения по техен график. Също така касата ще може да финансира при нужда и клиники, които не отговарят на изискванията за лечение на COVID-19.

Източник: Skener.news

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар