Гърция ще спира бежанците с плаваща бариера

в Свят

Гърция иска да разположи плаваща бариера срещу мигранти в Егейско море, предаде "Ройтерс".

Страната бе основна входна точка за ЕС за над милион сирийски бежанци и други мигранти през последните години. И докато споразумение с Турция рязко намали броя на новопристигащите от 2016 г., гръцките острови продължават да изпитват трудности с препълнените лагери.

Дългата 2,7 километра подобна на мрежа бариера, която Гърция иска да купи, ще бъде поставена край о-в Лесбос, на който е разположен лагера „Мория“, предаде БНР. Тя ще се издига на 50 см над морското равнище и ще има светлинна сигнализация, която ще се вижда нощем, разкрива документ, който приканва към подаване на оферти за проекта.

Той има за цел „да намали увеличаващия се поток от мигранти“. По данни на ООН миналата година 59 726 мигранти и бежанци са достигнали бреговете на Гърция. Близо 80% са акостирали на островите Хиос, Самос и Лесбос. Служител на министерството на отбраната заяви, че бариерата ще бъде разположена северно от Лесбос.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар