Доц. Ангел Кунчев със стряскаща прогноза: Може да стигнем до 5-6 хиляди заразени на ден!

в България

„Ясно е, че положението е тежко. Аз лично не вярвам във вноса на лекари от чужбина“.

Това заяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Хирургичната маска, за да е ефективна, работи 2-3 часа, след което трябва да се смени“, заяви специалистът по повод кризата с медицински персонал.

Числото „R’ се повишава – 10 души заразяват 12.

„Ако някой си мислят, че това е най-лошата ситуация, много се лъжат. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Поне 5-6000 заразени на ден спокойно може да стигнем. Това се случва в редица европейски страни в момента, подчерта той.

„Затварянето на градове е изключително крайна мярка без кой знае какъв ефект. На отделни обекти, фирми и къщи в определени населени места е възможно да се въведат ограничения.

Доц. Кунчев изрази мнение, че следващите мерки, които вече трябва да се обмислят за въвеждане, са затваряне на нощните заведения, прекратяване на събиранията – политически, социални, както и да се затворят стадионите“, категоричен бе той.

„Нямам информация да са се отзовали хора към този час да ни помогнат. Определени резерви от хора са студентите от шести курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст, но при тази ситуация не са много хората, които искат да се отзоват на призива за помощ.

Новите заповеди

Що се отнася до това, че близките контактни лица влизат под карантина за 10 дни, доц. Кунчев обясни, че трябва да е много ясно дали си близко контактно лица. И призна, че РЗИ няма как да ги обхване – но важното е човек да знае какво значи да си контактен. Съгласно закона, носиш отговорност, макар на практика РЗИ да не може да ти връчи предписание, стана ясно от думите на националния здравен инспектор.

Като „близко контактно лице“ в затворен офис, принципът е следният – общуване от разстояние 1,5 – 2 метра без предпазни средства! Според националния здравен инспектор, няма нищо срамно в това да кажеш, че си заразен с COVID-19. Според Кунчев, е хипотетична ситуация да седиш под карантина в пъти по-дълго – примерно един болен в семейството, след това втори, после трети и всички близки контактни лица получават по 10 дни карантина при всеки нов случай.

Националният здравен инспектор призна, че е проблем въпросът с тестовете – как да се тестваш, ако си под карантина като близък контактен. Той каза и, че в момента става така, че хората отиват на крака да се тестват в лаборатория и това „в повечето случаи“ ставало преди поставяне на карантина.

Здравната система

Не е работа на хората да търсят в коя болница да отиде при COVID-19 – работа е на „Спешна помощ“ и на болниците, подчерта доц. Ангел Кунчев. Той каза следното – предложил е на здравния министър, ако болница откаже да приеме COVID-болен, а се установи, че има легла, то първата стъпка е прекратяване на договора с НЗОК, а втората – отнемане на лиценз на здравното заведение.

Около 60 болници могат да разкрият COVID-сектори и ще трябва да го направят, предупреди той.

Доц. Кунчев предупреди, че не са много хората, които могат да помагат на лекарите срещу COVID-19. Може да се включат студенти по медицина, хора през Българския червен кръст. „Не вярвам във вноса на медицински лица“, добави националният здравен инспектор за възможността да дойдат специалисти от чужбина на помощ.

Що се отнася до случая със зам.-кмета на Русе Енчо Енчев, трябва да се докаже дали сега той за втори път страда от COVID-19, или има носителство на коронавируса и друг респираторен вирус.

Всяко лечение, което започне по-навреме, е по-ефективно. Но използването на кортикостероиди трябва да става под много внимателно наблюдение. Една от причините за високата смъртност е, че хора се обаждат на „Спешна помощ“ чак когато са с двустранна пневмония и едва ли не трябва да бъдат включвани на респиратор, каза още Кунчев, който отказа да говори с абсолютни величини кога трябва да почнеш да вземаш антибиотик. Не може да има алгоритъм, при който лекуваш един, а не лекуваш друг, защото не можеш и двамата, категоричен беше доц. Кунчев.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар