Д-р Мирослав Ненков: Ситуацията е срам и позор. Същото като зле възпитаният човек да пръдне на вечеря

в България

Д-р Мирослав Ненков: Ситуацията е срам и позор. Същото като зле възпитаният човек да пръдне на вечеря Ситуацията е точно такава, каквато позволяват възможностите на нашия политически елит.

Нито повече, нито по-малко – срам и позор. За да бъда по-ясен и да не звучи като лозунг, това е все едно да гори къщата на съседа, да падат искри върху покрива ни, а ние да се караме с тъщата за ланския сняг. Така изглежда в моите очи цялата тази работа, срам и позор. Дребни пазарлъци, дребнотемия, хора, на които не знам каква им е генералната цел, говоря и за едните и за другите.

ГЕРБ успяха да омотаят в калните си мрежи така наречените “партии на промяната” или както там се наричат. Те с много голямо удоволствие се сбориха с калните мрежи на ГЕРБ и ето го резултата.За мен няма никаква, никаква изненада.

Това е същото като зле възпитаният човек да пръдне на вечеря.

Това каза пред ФрогНюз д-р Мирослав Ненков.

Ето го цялото интервю:

Д-р Ненков, как ще коментирате това политическо надцакване, бих каза политически фарс, на който ставаме свидетели. Водеха се едни преговори, за които умишлено или не, не се даваше информация как вървят. Изведнъж на пресконференция в неделя ГЕРБ ни оповестиха, че ще върнат празен мандат на президента, и че евентуално се върви към нови избори. Нещата обаче се извъртяха с пълна сила и в понеделник Габриел върна на президента мандата изпълнен. Същевременно се оказа, че той изобщо не е съгласуван с коалиционните им партньори от ПП-ДБ, а 11 от министрите се отказаха с декларация да участват в този проектокабинет. Как си обяснявате тази безпрецедентна политическа ситуация?

Не съм съвсем съгласен с вашето определение, че ситуацията е безпрецедентна. Ситуацията е точно такава, каквато позволяват възможностите на нашия политически елит. Нито повече, нито по-малко. Ситуацията е срам и позор. За да бъда по-ясен и да не звучи като лозунг, това е все едно да гори къщата на съседа, да падат искри върху покрива ни, а ние да се караме с тъщата за ланския сняг. Така изглежда в моите очи цялата тази работа, срам и позор. Дребни пазарлъци, дребнотемия, хора, на които не знам каква им е генералната цел, говоря и за едните и за другите.

ГЕРБ успяха да омотаят в калните си мрежи така наречените “партии на промяната” или както там се наричат. Те с много голямо удоволствие се сбориха с калните мрежи на ГЕРБ, и ето го резултата.За мен няма никаква, никаква изненада.

Това е същото като зле възпитания човек да пръдне на вечеря.

Къде не се разбраха двете големи политически формации, за които говорим?

Няма как да знаем за какво не са се разбрали, защото те не са казали какво са се разбирали. За мен тези преговори минаха подмолно. Претенциите на ПП, че всичко е ясно и прозрачно, не знам доколко са сериозни.

Очевадно става въпрос за преразпределение на сфери на влияние и властови лостове в бъдещото правителство. Най-готиното, което стана от цялата тази работа според мен е, че Борисов като един истински мъж, който изпрати жени да преговарят, а той се скри някъде измежду дърветата.

Моята песимистична прогноза е, че двете партии ГЕРБ-ДПС с борещите се за интересите на България, определящи себе си като опозиционни партии ще си направят правителство. Дано да не съм прав.

А възможно ли е възобновяване на преговорите с ПП-ДБ, тъй като от изявленията на на част от лидерите от тази сутрин имаше такива заявки?

Лично аз това не го разбирам. ПП-ДБ преминаха много червени линии, които не знам как ще могат да ги наваксат при каквито и да било избори. Да, има много важни неща, като това да има руска телевизия в петък. Това за младата аудитория от читателите да обянся, че по време на комунистическото робство, в петък телевизията беше руска. Дали ще има пак руска телевизия в петък е безспорно много важно, но сдружаването с политически формации от сорта на ГЕРБ и ДПС и безкрайните компромиси нанесоха много тежка репутационна щета според мен.

Връщате се на песимистична прогноза, че ГЕРБ-ДПС и опозиционните партии ще си направят правителство. Това чрез пресрочни избори ли би могло да случи или?

Не знам, но лошото е, че като общество не сме готови да разберем важните сигнали на променящото се време. При условие, че социологическите изследвания показват, че ГЕРБ ще е водеща политическа сила отново, очевидно ние не сме готови за промяна. Очевидно на нас ни е добре да сме в руската орбита, на нас ни е добре да извадим 3 млрд., за да може Путин да влезе в Украйна. Очевидно като общество сме окей с това.

Как ще се отрази на избирателите това, което се случва на политическата сцена. Какво усещане оставят политиците в хората?

Ще се върна в началото на разговора. Не мога да говоря от името на повече от един избирател, визирам себе си, мен ме е срам от това, което се вижда. Това е все едно едни другарчета са си скъсали ризките, па го ритали по дупенцето, пък той плаче на мама, пък сопол му тече…Такова е!

Това не са сериозни мъже, още повече мъже, които се крият зад жени. Ще ме прощават тия с равните полове и гей работи, но воюване е работа на мъжете.

Интервю на Констанца Илиева

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.