Адвокат: Променят Закона за земеделските земи в полза на 1500 едри фермери и в ущърб на 35 000 собственици на парцели

в България

Адвокат: Променят Закона за земеделските земи в полза на 1500 едри фермери и в ущърб на 35 000 собственици на парцели Става въпрос за частна собственост, а служебното разпределение на частна собственост противоречи на Конституцията на България, припомня Мирослав Каракашев

Така предлаганите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи са в ползва на около 1500 земеделски стопани и в ущърб на над 35 хил. Тези 1500 обработват близо 80% от земеделската земя в повечето землища. Това са тези стопанства, които притежават концентрирано голяма собственост или права на ползване в определени землища.

Това твърди в интервю за БНР Мирослав Каракашев – юрист на Асоциацията на собствениците на земи.

В петък на първо четене в парламента минаха промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промените са дълго чакани от земеделците, които обработват земята, но и сериозно оспорвани от собствениците на същата тази земя. Предстои второ четене на проектозакона.

Собствениците на земи реагират остро на сключването на доброволните споразумения за комасирано ползване на земеделска земя. Предложено е споразумението, което се сключва между ползвателите, да влиза в сила, когато е подписано от не по-малко от 2/3 от ползвателите и при условие, че обхваща не по-малко от 2/3 от площта в съответното землище. За останалата 1/3 от ползвателите, които не са подписали споразумението, ще се изготвя служебно разпределение на масивите. Според Каракашев това е недопустимо:

„Става въпрос за частна собственост, а служебното разпределение на частна собственост противоречи на Конституцията на България“.

Той цитира текста от Конституцията, който казва, че държавата трябва да пази частната собственост и че тя е неприкосновена.

В момента, в който със закон се допуска административен орган да се разпорежда с частна собственост, като определя кой, при какви условия и как ще ползва определена земеделска земя, без да се пита собственика, за нас това противоречи на Конституцията, обясни Каракашев. И уточни, че Асоциацията никога не е била против доброволните споразумения за ползване.

Според него това предложение е отстъпление от възможността за договаряне, защото, по думите му, се дава възможност на малко на брой, но с по-голяма тежест като обем земя, субекти в определено землище да се договорят помежду си, изтласквайки много на брой по-малки собственици и ползватели на земеделска земя. Той е категоричен, че това е тотално отстъпление от идеята за създаване на масиви за ползване, въз основа на споразумение.

Каракашев смята, че така много малки собственици и ползватели на земеделска земя ще бъдат изведени от споразуменията. Ако тези правила бъдат приети, хората ще бъдат насърчени да не се споразумяват, изказа мнението си той. По думите му ако искаме да има споразумения, трябва да ги отворим за всички.

„В днешно време е много по-лесно да узурпираш и да си присвоиш земеделска земя отколкото някоя движима вещ като лек автомобил“, подчерта Каракашев.

Според него трябва да се търсят механизми, които да са в съответствие с Конституцията и на база на обществен дебат могат да бъдат приемливи в посока на това да се реши проблемът с т.нар. „пасивни собственици“, вместо да се „измислят механизми на заграбване на чужда собственост чрез административни актове, чрез вмешателство на държавата в едни частно-правни отношения„.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.