Ето служебния кабинет №4 на Румен Радев

в България

Ето служебния кабинет №4 на Румен Радев Президентът Румен Радев е готов с четвъртия служебен кабинет, който му се налага да назначи заради неспособността на парламентарните партии да съставят правителство през последните години.

До последния момент обаче държавният глава щял да държи в тайна, дори и от най-близките си сътрудници, името на бъдещия служебен премиер. Радев се колебаел между две силни кандидатури – тази на уважавания юрист и преподавател в Софийския университет проф.

Даниел Вълчев или на дългогодишния социален експерт и социален министър в трите досегашни служебни кабинета на Румен Радев – Гълъб Донев.

Проф. Даниел Вълчев има шанс да бъде назначен за служебен министър-председател и като безупречен юрист да осигури честни предсрочни парламентарни избори

Донев в момента е секретар по социална политика и здравеопазване на президента, а името му се свързва с военните и с левицата. Той е възпитаник на военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Завършва магистратура по финанси в УНСС, а след това и право в Русенския университет.

Проф. Вълчев пък се ползва с авторитет сред по-широките среди у нас и това може да наклони везните в негова посока, твърди отлично информиран източник на Lupa.bg. Той беше заместник министър-председател и министър на образованието и науката в кабинета на тройната коалиция на Сергей Станишев, както и депутат от НДСВ.

За министър на финансите на „Дондуков“ 2 са се спрели на Илия Лингорски. Той е главен икономист на Българската банка за развитие и съпредседател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо сътрудничество. Бил е заместник-министър на финансите при Милен Велчев и ръководител на Държавното съкровище, подуправител за България на Международния валутен фонд и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Всички нашенци на и около средна възраст си спомнят Лингорски като дете от сериала „Васко да Гама от село Рупча“, където изигра ролята на отличника Женя – верния другар на непрежалимия Иван Ласкин.

На ключовия пост министър на отбраната Румен Радев гласи един от най-верните си хора – главния си секретар Димитър Стоянов, който е полковник от запаса и също като президента е пилот и е бил началник-щаб на Военновъздушните сили.

Полк. Димитър Стоянов най-вероятно ще оглави Министерство на отбраната

Заместникът на Бойко Рашков – Венцислав Катинов може да оглави Министерство на вътрешните работи, макар че за поста е спряган и бившия служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Червеният депутат и остър опонент на лидерката на БСП Корнелия Нинова – Крум Зарков е без конкуренция за министър на правосъдието, твърдят запознати.

Атанас Пеканов ще е вероятният вицепремиер по европейските фондове. Той беше вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Янев.

Световният шампион по стрелба Весела Лечева може да оглави Министерството на спорта. Тя бе председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) и депутат от БСП.

Историкът и преподавател в Пловдивския университет и бивш депутат от БСП доц. д-р Пламен Славов, който в момента е зам.-министър на културата, най-вероятно ще стане министър на културата.

Служебният министър на околната среда и водите в правителството на Огнян Герджиков – Ирина Костова е фаворит за поста на екоминистър и в четвъртия служебен кабинет на Румен Радев.

Гълъб Донев ще бъде или премиер или вицепремиер и министър на труда

Ако не стане премиер Гълъб Донев отново ще бъде министър на труда, както и вицепремиер по социалната политика.

За министър на земеделието вероятно ще бъде назначен инженерът-агроном Явор Гечев. Той дълги години работи в Държавен фонд „Земеделие“, като стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив. Бил е заместник-министър на земеделието и храните, депутат от БСП, шеф на Младежкото БСП, а в момента е председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България.

В Министерство на енергетиката отново ще се върне Николай Павлов, който бе служебен министър.

Арх. Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие в служебните правителства на Румен Радев сега най-вероятно ще бъде назначен за министър.

Очаква се Румен Радев да обяви четвъртия си служебен кабинет във вторник, 2 август. Тогава той трябва да обяви и разпускане на Народното събрание и дата за предсрочните парламентарни избори.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар