Ето с колко ще се увеличи безработицата

в Новини

Икономическите мерки на правителството са неефективни, очакват се фалити на фирми в края на годината, каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитиран от аг. "Фокус". Той посочи, че през второто тримесечие се отчита една десета съкращаване на стопанската дейност, което се дължи на липсата на икономика в периода март – май.

„Данните за юли и началото на август са относително добри. Има рязък спад при промишленото производство от март до края на юни, средно 12%, но през юли има около 5% ръст. Засега не се улавя ефект от икономическите мерки на правителството. До момента големите харчове са по-скоро в големите идеи от началото на годината – създаването на държавното ВиК дружество. Що се отнася до другите ситуативни харчения те са относително малък дял от икономиката – около 1% от прогнозния брутен вътрешен продукт и е по-скоро запушване на някакви дупки, отколкото нещо друго. Когато икономиката спре да работи, колкото и пари да наливате там, нищо няма да се случи. Онова, което може да бъде направено, е да се даде ясна перспектива за цялата икономика, нещо като данъчна ваканция. При фирмените данъци това би означавало над 2 милиарда да останат във фирмите, ако се отложи плащането на данък печалба и данък дивидент. Но това не се случи и като реалност имаме относително бавно връщане на икономиката“, допълни икономистът.

Доц. Красен Станчев коментира, че до момента резервът на правителството е към 10 милиарда лева, но от тях не всички са разполагаеми. По тези мерки вероятно до към края на септември ще бъдат похарчени половината от тези разполагаеми пари, но дали икономиката ще започне да работи, е трудно да се каже, каза още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар