Задължиха Google да си плаща

в Новини

Търсачката Google трябва да плати на френските издателски компании и новинарски агенции за повторно използване на съдържанието им. Това реши Органът по конкуренция на Франция. Решението е в резултат на жалба на синдикатите, които представляват френската преса. „На практика Google нанесоха сериозна и непосредствена вреда на печатния сектор на фона на и без това крехкото икономическо положение на издателите и информационните агенции”, се посочва в мотивите на решението на френския орган по конкуренцията.

През 2019 г. Google спря да показва фрагменти за новини от европейски издатели в резултатите от търсенето за своите френски потребители, за да се съобрази с новия европейски закон за авторското право. Франция беше първата държава в Съюза, приложила новата Директива за авторските права през март 2020 г., чиято цел е да компенсира издателите финансово. Местните медии обаче се оплакаха, че Google отказва да плаща за показването на техните материали онлайн.

Новата Директива за авторското право на Европейския съюз беше приета окончателно преди година. Държавите членки получиха 24 месеца време да я транспонират в националните си законодателства. Основната цел е регулация на онлайн пространството според съвременните правила, а също и ограничаване монопола на технологични гиганти като Facebook и Google.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар