Какво работят повечето чужденци в Швейцария

в Новини

Едва 25% от чужденците, които работят в Швейцария, работят висококвалифицирана работа, а 60% – нискоквалифицирана, сочат данните на Държавния секретариат по миграцията (SEM). От януари до март 2020 г. в страната са пристигнали 18 386 чужденци, което е с 3013 души повече, спрямо първото тримесечие на 2019 г.

Населението на Швейцария е малко над 8.5 млн. души. По данни на Федералното статистическо бюро, от чужденците 248 000 души са от държави, които не влизат в Европейския Съюз, а именно Косово, Македония и Турция. Имигрантите от Африка, Америка и Азия са 365 000 души. Изследване на Университета в Женева показва, че най-висок дял на чужденци – 62.4%, има в предградието Крисье в Лозана, а най-малко в Рьотенбах, в района на Ементал, където от 1172 жители, едва 37 са чужденци.

Повечето чужденци – 36%, пристигат в Швейцария по работа или за да следват. Близо 60% от тях извършват "елементарна работа", а именно рутинни задачи, които основно изискват използването на ръчни инструменти и често физически усилия". Около 50% работят във фабрики, а 40% – занаяти и сродни професии, а 30% – в сферата на обслужването и продажбите. Под 25% от прииждащите заемат управленски длъжности или се смятат за "професионалисти", тъй като имат висше образование.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар