Как се дават дипломи и се назначава на държавна служба хора, на които им липсват основите на правото

в България

По Гешевски днес пуснаха разговори, записани със СРС, които според Иванчо уличавали Президента в…..измяна.

В началото реших, че някой се шегува грозно с Гешев. След това с потрес установих, че все пак източникът на записа е прокуратурата.

Първият ми въпрос , естествено беше кой му е дал дипломата на тоя! То вярно в посоченото „правно” заведение изискванията са по-скоро с полицейска, а не правна насоченост, но познавам много читави юристи, завършили там. Явно обаче някои са бягали от лекции, а как са си взели изпитите, също не става ясно поне на юристите.

Президентът и вицепрезидентът имат имунитет срещу наказателно преследване освен за държавна измяна и нарушение на Конституцията. Какво е държавна измяна, е пределно ясно дори на студентите по право и е записано в Наказателния кодекс. Специално за Избрания извадка от Наказателния кодекс:

Измяна

Чл. 95. Който, с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката, участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

Чл. 96. (1) Който с цел да подрови или отслаби властта в републиката или да й създаде затруднения, лиши от живот държавен или обществен деятел, се наказва с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна. (2) Който със същата цел причини тежка телесна повреда на такова лице, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. (3) Който с целта по ал. 1 чрез палеж, взрив, наводнение или друго общоопасно деяние причини смърт на едно или повече лица, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, с доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Чл. 97. Който с посочената в предходния член цел извърши общоопасно престъпление по чл. 349 или 350, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

Чл. 97а. (1) Който с целта по чл. 96 задържи някого като заложник, чието освобождаване поставя в зависимост от изпълнението на определено условие от страна на държавата, на държавна или обществена организация или на трето лице, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години. (2) Когато в случаите по предходната алинея деецът заплашва, че ако поставеното от него условие не бъде изпълнено, ще причини смърт или тежка или средна телесна повреда на задържания, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

А чл.103 от Наказателния кодекс, цитиран от Избрания, гласи: Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

Още повече, Конституционният съд вече има тълкуване по чл.103 от Коституцията относно процедурата по импийчмънт на Президента. С Тълкувателно решение Решение № 25 от 21.12.1995 г. на КС на РБ по к.д. № 27/1995 г., Конституционният съд е посочил, че: „Нарушение на Конституцията може да бъде извършено както с правни актове, така и вербално. Но отговорността на президента за нарушение на основния закон може да бъде обсъждана само в рамките на производството по чл. 103 от Конституцията за всеки конкретен случай. Тя не може да бъде предмет на едно тълкувателно решение.” Конституционният съд в изпълнение на правомощията си по чл. 149, ал. 1, т. 8 от Конституцията може да разгледа повдигнато обвинение срещу президента или вицепрезидента. Само в това производство може да се констатира дали със свои актове и действия те са нарушили Конституцията.

Явно Избраният не си е направил труда да прочете и практиката на Конституционния съд. Само в производство по импийчмънт, започнало по искане на депутатите, но не и на главния прокурор. – Чл. 103 ал. (2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

Да тълкуваме ли, че Избраният се припознава в една четвърт от Народното събрание? Нещо раздвоене на личността? Но това не е по специалността на Конституционния съд, а на една друга, по-скоро здравна институция.

От изслушаните разговори става ясно, че се обсъжда проверка на Оная комисия /по корупцията, на която шеф доскоро беше Пацо Терасата/. И са искали за проверката документи как е била назначеа Д.Р. за пиар на военните. От това дали са представени или не са представени документи за назначаване на един ПР в армията, та било то и на бъдещата съпруга на Президента, до държавна измяна има един вагон учебници и съдебна практика, които Избраният е пропуснал да прочете!

И понеже говорим за право, за Оная комисия, как да си обясним защо и как политици от висшия ешалон на ГЕРБ са купували апартаменти на занижени цени от фирми, за които е имало висящо административно производство, касаещо строителството и от които политици е зависело решаването на проблема. Как да си обясним една бивша председателка на Народното събрание как случайно си е купила в такава сграда апартамент на цена, която е близка до подарък и която вместо обвинение, просто й приеха оставката? Как прокуратурата пропусна да извърши поне формална проверка за къщата в Бърселона? Как не намериха проблем в неустойката, опростена от Банов? Избирателност. Гербав виновен няма. Само противниците на ГЕРБ са престъпници. На практика прокуратурата приравнява противниците на властта с престъпници.

И като ви казвам, че всички проблеми в България идват от недоучили некадърници! С това питане Избраният на практика прави всички юристи за смях. И поставя много сериозно въпросът как се дават дипломи и се назначава на държавна служба хора, на които им липсват основите на правото!

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар