Кирил Петков моли Радев за избори 2 в 1. Президентът: Късно е за молби

в България

Кирил Петков моли Радев за избори 2 в 1. Президентът: Късно е за молби Акад. Николай Денков върна на президента празна папката за втория мандат

След 10 дни държавният глава кани партиите на консултации за служебен кабинет

Остри реплики за възможността на президента да назначи служебен кабинет и за това кога да са изборите, си размениха Румен Радев и ПП-ДБ по време на процедурата по връчване на втория мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото НС. Папката бе приета от акад. Николай Денков, който веднага я върна празна.

Но и държавният глава, и Кирил Петков използваха присъствието на медиите, за да си разменят реплики за това какво предстои оттук нататък след промените в конституцията и правомощията на държавния глава относно служебния кабинет и по чия вина изборите може да не са 2 в 1.

Първи папката получи Кирил Петков като съпредседател на групата на ПП-ДБ. За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не спазиха уговорката си и се отметнаха от това да има управление за 18 месеца с ротация на 9-ия. За втория мандат дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме на избори, не оцениха жеста и го отказаха. Затова просто формално връчвам папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната, върна му папката Петков.

До последния момент вие и цялата ви политическа формация положи усилия България да има редовно правителство, включително и вчера. И макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, толкова е динамична обстановката, че свикнахме всяко решение да е предпоследно, затова ви връчвам папката, за да кажете окончателното си решение, с тези думи подаде папката на Денков президентът.

Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото НС няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, която е със срок до края на 2024 г. Няма подкрепа и за реформите. Коалицията ГЕРБ – ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание, обясни Денков защо връща папката.

Той допълни, че нямат съмнение, че преговорите са водени проформа, с ясното съзнание, че се отива на избори. Като даде конкретни примери от преговорния процес – проектосъставът на кабинета е внесен без съгласието на ПП-ДБ, четири пъти са ставали от масата преговорният екип и т.н.

Оттук-нататък отново, за съжаление, българските граждани ще трябва да решат накъде да продължим. Единият вариант е да се върнем назад – където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него, а постната пица беше основният начин да се обсъждат доходите на българите, или ще продължим с европейският път за развитие на България – в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа от държавата, обясни Денков.

Отново българските граждани ще решават как да продължи държавата напред. Но много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължи напред. Не знам дали вие осъзнавате какви процеси вече се отприщиха с промените в конституцията, които вие инициирахте, обърна се Радев към ПП-ДБ.

Тесният кръг от възможности за избор на служебен премиер се стесни още повече днес с оставката на зам.-омбудсмана. А тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя партия и единствена от списъка, за която със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост. Как така изведнъж г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката, попита Радев.

И разказа, че е бил истински учуден защо от ПП-ДБ не са повдигнали въпроса в парламента, докато днес се е обявявала оставката й.

Трябваше да има въпроси защо, как, с какви мотиви, как така изведнъж точно вчера, имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване. Ако за вас това са нормални неща, то не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но най-вероятно няма да бъде във ваша полза, критикува ги Радев.

Кирил Петков го помоли директно да положи усилия изборите да са 2 в 1, за да се спестят 100 милиона на държавата.

Вече е много късно за такава молба, призовах да не се приемат необмислени промени в конституцията за служебен кабинет. Ще направя всичко възможно процесът по служебен кабинет да е максимално безпристрастен, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега.

Много скоро ще разберете защо – когато поканя след 10 дни всички вас, политическите партии, на консултации

“Денков ще вземе папката и ще я върне празна. Това, което се видя е, че поредният ни опит да си спазим уговорката беше отхвърлен от ГЕРБ. Ние се опитахме да покажем какво е да си си спазваш думата и да имаш чувство за дълг”, каза тази сутрин съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в писмо, че от партията му няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. То е отговор на офертата, която Атанас Атанасов му отправи по-рано от парламентарната трибуна – вторият мандат да е общ и национален, като премиерът да бъде посочен от ГЕРБ, а министрите да останат същите като в кабинета “Денков”. ПП-ДБ отправиха предложението по време на дебатите, предшестващи решението на парламента да обяви първия мандат за неуспешен.

Първият мандат за образуване на правителство с премиер Мария Габриел приключва неуспешно, решиха депутатите, като гласуваха предложението на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС за обявяване мандата за неуспешен. То беше подкрепено от 226 депутати, само един гласува с “въздържал се”.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.