Костов: Няма как Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация

в България

Всички политически партии са участвали в приватизациите с около 5000 души.

Няма как Иван Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация.

Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано. Това е измама и е задушаващо“, коментира бившият министър-председател.

„Никога не е имало разговор, в който Петър Стоянов да ми е повишавал тон. Говорили сме си и той ми е споделял притеснението си, че заради приватизацията спада доверието в ОДС, което беше така. Но нито аз, нито семейството ми сме участвали в нея. Сигнали за корупция е имало и те са били отправяне към прокуратурата. Те са идвали от правителството, от Петър Стоянов, от профсъюзите“.

Това заяви пред БТВ бившият премиер Иван Костов по повод обвиненията на Стив Ханке, че е имало корупция по време на сделките.

„Не е вярно, че хора като Захари Желязков и Александър Божков например са били спасени от давност. Обвиненията срещу тях просто паднаха в съда. Ханке не е баща на валутния борд и аз постоянно му го казвам. Явно е честолюбив и затова сега ме напада. В България ние за пръв път сме насочвали прожекторите към себе си, за да се види имало ли е или не нарушения.

Поръчах доклад на НСБОП и НСС да се разследва корупцията. В него имаше имена на министри. Петър Стоянов извади част от този доклад по време на кампанията за кандидатстването за втори президентски мандат и видяхте какво стана – не се прие добре от хората. Без доказателства аз не мога да обвинявам хора и да им лепя етикети“, допълни Костов.

„Тогавашният съпруг на Надежда Нейнски участва в приватизацията и купи голям гараж на Подуяне. Прокуратурата тогава се сезираше и от медиите, затова сега да не се хвалят, че за първи път ще разследват приватизацията.

Аз защитавах позицията да не се прави бизнес, като сме в политиката. Не съм давал обяснение на Евгений Бакърджиев защо съм го освободил. Част от сменените министри тогава, вместо да ме питат, излязоха и започнаха да говорят срещу мен. Нито един от моите министри не е сред изявените богати хора или олигарси днес.

Други станаха богаташите. Освободих Христо Бисеров, защото беше тръгнал да се коалира с ДПС, а Ахмед Доган беше политически говорител на „Мултигруп“. За мен такава политика беше недопустима.

Никога не съм казвал, че приватизацията е справедлив процес за всички. Допуска се груба фалшификация на информация и на фактите. Говори се, че са се приватизирали активи, а всъщност се приватизираха предприятия и с пасиви. Такъв е случаят с БГА „Балкан“. Компанията беше продадена за 150 000 долара при задължения 130 млн. долара“, каза още Иван Костов.

Костов заяви, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас. „Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха – те имаха активи, но и пасиви“, уточни бившият премиер.

„В доклада за съмнение за корупция имаше други имена – на няколко души, които не бяха свързани само с приватизацията. Името на бившия съпруг на Надежда Нейнски не беше сред тях.

Източници: бТВ, „Епицентър“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар