Лозари от Бургаско са пред фалит

в Новини

Лозарите от Югоизточна България са изправени пред сериозна криза. Причината – ниските цени, на които винарската индустрия изкупува продукцията.

Част от бранша е пред фалит. От Министерството на земеделието и храните обявиха, че извънредните мерки в подкрепа на лозаро- винарството тази година са 4.

Поморие е един от най-големите лозарски региони в Югоизточна България. Тази година от бранша са притеснени,че няма да могат да реализират продукцията си .

Младен Върбанов, Аграрно промишлен комплекс – Поморие: Пазарът се сви. Винарската индустрия си създаде собствени лозя и нашето грозде остава нежелано. По тяхно мнение себестойността му е висока. Цената, която искаме да си покрием разходите, те не могат да я дадат.

Мартин Стрезов има лозови насаждения от години в землището на Поморие. Обмисля да освободи целия се персонал още тази есен и да унищожи лозето си заради кризата.

Мартин Стрезов, лозар: И говорим за лозови масиви на по 7-8 години. Това са масиви, които тръгват тепърва в продаване, но просто няма смисъл. Вариантът е – гроздето остава по масивите и след 30 септември започва изкореняване и унищожаване на лозовите насаждения.

За да чуе притесненията на брашна, в Поморие, на спешна среща, пристигна заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева, която обяви 4 извънредни мерки за справяне с кризата.

Две от програмите стартират заради ситуацията около COVID-19.

Лозана Василева, зам.-министър на земеделието, храните и горите: За първи път, първа година, гроздопроизводителите ще имат възможност да получат държавна помощ. Тя е 250 лв. на хектар. От вчера стартира приемът. Приемът ще продължи до 2 септември, като приемът е в ОД на Държавен фонд „Земеделие".

Обмисля се и вариант за помощ от 30 стотинки на килограм грозде с подкрепа от Европейския съюз. Като причина за кризата в бранша бе изтъкнат и спадът на туристи, а с него и намалената консумация на вино.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар