Маас: „Надявам се много германски туристи да дойдат в България“

в Свят

Германският външен министър Хайко Маас похвали България за действията ѝ срещу коронавируса. Според него Лашет вече съжалява, че обвини българи и румънци за новото огнище на зараза в Германия.

 

"Непремерено и неприемливо" – така българският министър на външните работи Екатерина Захариева определи изказването на премиера на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, че българи и румънци са внесли заразата от коронавирус. Повод за думите му станаха потвърдените положителни проби за COVID-19 на над 600 работници в кланицата "Тьонис" в град Гютерсло. Очакват се резултатите от още няколкостотин теста. 

"Има изказвания, за които човек бързо съжалява"

Захариева коментира изявлението на Лашет след среща с германския външен министър Хайко Маас, който бе на посещение в България, за да представи приоритетите на германското председателство на Съвета на ЕС от 1 юли. "Навсякъде в света – и в Европа, и в България включително, се забелязаха форми на расизъм, но не е приемливо тези сигнали да идват от политици", заяви външният министър на България. Според нея страхът на хората е нещо нормално, но не бива да се подклажда от политиците.

Случаят с Лашет вдигна шум, тъй като той е спряган за един от наследниците на канцлерката Ангела Меркел. В София Хайко Маас, който е представител на социалдемократите в голямата коалиция, беше дипломатичен в коментара си. "Има изказвания, за които човек бързо започва да съжалява, че ги е направил. В този случай е много опасно да се говори за вина и да се прехвърля вина върху някого. Това са дискусии, които се водят и в Германия, и трябва да се внимава да не се налива масло в огъня на подобни тенденции в политиката", заяви германският външен министър. Всеки си има достатъчно проблеми, с които да се справя в къщи, каза той и подчерта тежките условия на работа в кланиците и хигиенните норми, които трябва да се променят, както и да се потърси отговорност на тези, които са ги допуснали. Впрочем, в изявлението си Армин Лашет също обърна внимание на лошите битови и работни условия в кланиците, посочвайки, че именно те са допринесли за заразата, а не облекчаването на мерките.

Много фирми в България набират работници за месопреработвателната индустрия в Германия, Белгия и Великобритания с обещания за заплати от над 1500 евро. В обява за Германия се предлага заплащане от 0,13 до 0,17 евро на килограм за транжиране на пилета на поточна линия, работа на 8-часови смени и осигурена квартира. Наскоро министърът на здравеопазването на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман определи като катастрофални условията в някои от предоставяните жилища.

Запитан дали Армин Лашет не трябва да се извини, както поиска Социалдемократическата партия, германският външен министър Маас заяви: "Мисля, че се поправи за думите си… Ако се извини, ще си направи много голяма услуга".

Коментирайки темата, Захариева подчерта, че в България има 3453 потвърдени случая на COVID-19 при 7 милиона население, а в Северен Рейн-Вестфалия те са 39 777 при население от 17 милиона. Германският ѝ колега също отчете ефекта от действията на българските управляващи.

"България взе ефективни мерки срещу COVID-19"

България взе решителни, навременни и ефективни мерки в борбата срещу коронавируса, заяви Хайко Маас и изрази надежда много германски туристи да посетят страната това лято. "Защото показахте, че сте сигурна и безопасна дестинация." За 2019 година България е била посетена от близо 800 000 германски туристи. Миналата година е установен и рекорден ръст от 3,7% на стокообмена между двете държави, достигнал 8,5 милиарда евро. Надявам се тази година спадът да не е голям, каза Екатерина Захариева, която изрази подкрепата на България за приоритетите на германското председателство, първият от които е справянето с последиците от коронавируса.

Хайко Маас не скри, че пандемията е показала и слабостите на обединена Европа предвид необходимостта от съвместни действия. Искаме всички заедно да излезем от кризата, не искаме да се стига отново до "гръцкия сценарий", нужни са нови инструменти за контрол (на бъдещите разходи във връзка с възстановяването, бел.а.), посочи германският външен министър.

По-рано, на среща с премиера Бойко Борисов, Хайко Маас също отбеляза необходимостта от "нови инструменти и механизми, които да подкрепят реформите" в страните от ЕС. Борисов изрази подкрепа за намерението на Берлин по време на германското председателство да приключи спешно преговорите по многогодишната финансова рамка – и от своя страна поиска подкрепа за приемането на България в ERM II и Банковия съюз.

Европейската интеграция на Западните Балкани

Наред с възстановяването на ЕС след кризата от коронавирус, приоритет на германското председателство е и европейската интеграция на Западните Балкани, която Германия "интензивно ще подкрепя", обяви Маас. (Тя беше сред приоритетите и на българското председателство през 2018 бел.а.) На въпрос дали Германия ще подкрепи териториалната цялост на страните от Западните Балкани на фона на предстоящия диалог между Белград и Прищина, където може да стане дума за размяна на територии, той отговори: "Размяната на територии не е добра идея. Германия не подкрепя подобни идеи. Искаме, що се отнася до диалога между Косово и Сърбия, ЕС да се ангажира още по-силно".

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар