Манолова: ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, искаме оставката на шефа ѝ

в България

Манолова иска оставката на шефа на ЦИК смята, че изборната администрация се превръща в бухалка на управляващите

Искаме оставката на председателя на ЦИК заради това незаконно и нахално решение на комисията, с което тежко се нарушава и на практика пренаписва Изборния кодекс.

Това заяви лидерката на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на извънреден брифинг.

Става въпрос за решение на ЦИК, касаещо имената на коалиците – за да бъдат регистрирани за участие в изборите, те трябва да възпроизвеждат имената на една или няколко партии в коалицията.

Това е политическа поръчка и саморазправа с опоненти, които са извън парламента. ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, категорична бе Манолова. И уточни, че предложението е лично на шефа на ЦИК Александър Андреев и е подкрепено от членове на комисията, излъчени от всички партии в парламента.

Подадени са жалби във ВАС, защото става дума не само за политическа поръчка и произвол, а за тежка нарушение на Изборния кодекс. Какви избори да очакват гражданите, след като едно от първите решения на ЦИК е в нарушение на кодекса, попита Манолова.

Няма да ни спрат, но това издава страх и паника на управляващите най-вече, и на партиите в парламента, които са част от статуквото. Те карат по този начин граждански формации да използват имената на партиите, което никой от нас не желае. Ако „Изправи се.БГ“ искаше да е партия, щяхме да го регистрираме като такава, но има много граждани, които не искат партиите, допълни тя.

Според нея поправката е специално за „Изправи се.БГ“, целяща да спре явяването на сдружението на изборите. Ще намерим начин да участваме в тези избори, ще влезем в парламента и ще им разбутаме статуквото, закани се Манолова.

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и партньорите й в предизборната мрежа обжалват решението на Централната избирателна комисия от 27 януари, с което, според тях, се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, „Демократична България“, „Отровното трио“ и др., защото не са партии. Според решението коалициите, които ще се явят на изборите, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията.

„По този начин партиите, които участват в ЦИК, това са партиите на статуквото, не дават възможност за ефективно участие на една нова формация. Така ще има проблеми с явяването на „Демократична България“. ЦИК написва правило, което не съществува в Изборния кодекс с цел да удари „Изправи се.БГ“ от участие в предстоящите избори“, каза Мая Манолова.

Според нея решението на ЦИК противоречи на чл. 128 от Избирателния кодекс, който дава възможност коалициите да имат различно име и дава за пример регистрацията на „Обединени патриоти“.

От „Демократична България“ потвърдиха за „Хоризонт“, че също ще обжалват решението на ЦИК.

Надежда Йорданова от формацията обясни:

„Тъй като препятства на практика коалициите да се явяват с т.нар. кратки наименования, които не съдържат в себе си наименованията на партиите, които формират тази коалиция. Това решение създава голяма неяснота“.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар