Министър Ахладова: Критиките на ЕК към България не са повече отколкото към другите

в България

Твърдо застанах зад тезата, че докладът на ЕК по новия европейски механизъм е обективен.

Тази теза застъпи министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която бе гост в предаването „Панорама“ по БНТ.

Фокусът не е върху България, в доклада са и други държави, в които има повече какво да се желае. „Не съм съгласна, че критиките към България са повече, отколкото към другите страна“, обясни тя и добави: „България не е много по-различна от другите европейски държави“.

Българското правителство благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на принципа на върховенството на правото.

Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК. Това заяви правосъдният министър Десислава Ахладова във връзка с новия доклад на ЕК по новия механизъм за върховенството на закона.

ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество, добави Ахладова.

По думите на министър Ахладова в доклада фокусът не е върху България, критикуват се Малта, Люксенбург, Хърватия.

В периода от 2015 година България много последователно е следвала всяка една препоръка на Венецианската комисия, каза тя.
ЕК приветства реформата, извършена в антикорупционното закодателство, цитира тя.

Проектът за нова конституция в главата за съдебната власт предвижда много важни неща, които много отдавна европейските институции ни повтарят, посочи тя.

Надявам се в хода на дебата да бъдат подкрепени промените, заяви Ахладова.

Хората в цяла Европа протестират и искат да няма корупция и това е едно демократично право и на българските граждани, каза правосъдният министър.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар