Москов: И 2 млрд. повече да има за здравеопазване, те се наливат в бездънна неработеща система

в България

Ексздравният министър Петър Москов заяви в студиото на БТВ, че не смята, че 500 милиона повече за здравеопазване в новия бюджет 2020 ще стигнат.

„Да правиш едни и същи неща с очакване да има различен ефект граничи с формулировката за невменяемост в медицината.

Но понеже в управляващата коалиция не са невменяеми, да кажа каква е причината за това – да наливаш едни и същи пари в една и съща бездънна неработеща система, това е същото като да ви дам едно шише, което е пробито на десет места, и да ви помоля да го напълните. Ами ще го пълните известно време, след това ще ви писне, ефектът няма да е пълно шише.

Ако няма ясна структура на болниците, съобразена с нуждите на пациентите, а не с търговския интерес, ако няма яснота, че касата защитава интересите на пациента, а не на търговски вериги, ако няма ясно разделяне на заплащането на лекарите от извършената дейност, тогава и два милиарда да сложиш, няма да има ефект. И трябва да добавим, че това не са допълнителни пари, които се дават от някой, това са парите от нашите здравни вноски. Те се разпределят отново по начин, който задоволява някакви икономически интереси. Знаете ли, същността на държавността се състои в това да гарантира публичната среда на хората – образование, здравеопазване, ред, лична сигурност.

Това е функцията на държавата. В ГЕРБ познанието за същностната фукция на държавата отсъства. И все се питаме защо тези пари отиват там. Ако се направят същностните промени в интереса на хората, на работещите, тогава това означава конфликт с икономически лобита, това означава неудобство, напрежение“, коментира Москов в ефира.

„Това означава липса на политическа воля. Приоритетите на управляващото мнозинство са други, не са същностните ангажимени на държавата, защото в това управляващо мнозинство няма познанието за тези същностни ангажименти, няма усещането за тях. Г-н Борисов е казал, че основната му цел е да построи магистрала „Хемус“ и не иска допълнителни главоболия по време на строежа“, каза той.

Запитан за предложението първият ден от болничните да не се заплащай, той отговори: „Такава практика има в още пет европейски държави. Друг е въпросът, че от това няма нито нужда, нито ще се случи. Ако аз и вие се разболеем реално, не бива да бъдем ощетени в това си право заради това, че някои мушмороци въртят далавера с фондовете на НОИ. Тази далавера се прекратява по лесен начин – всяко едно българско предприятие има договор по закон с кабинет и служба по трудова медицина. Ако е нужно допълнително законово разпореждане, ако не – просто собственикът на това предприятие може да задължи при трудовия договор собствените си работници да преминават през преглед в кабинета по трудова медицина. Целта беше „Шумим брат, шумим“. Цялото говорене по този казус е по-скоро пропаганда. Болничният е осигурителен риск, който ние си плащаме всеки месец“, заяви още той.

В сутрешния блок на БТВ Москов разказа за новия си политически проект КОД, което е абревиатура от Консервативно обединение на десницата. „КОД е дясна консервативна политическа сила. Контрапункт на всички експерименти които минахме – комунистическият, либералният, зеленият, който е сега. ГЕРБ губи почти 300 000 гласа на тези избори, в сравнение с 2015 г. Хората, които се наричат дясна алтернатива на ГЕРБ, губят 175 000 души. Единствените печеливши, не го казвам ехидно, са БСП и ДПС“, каза той.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар