Над 35 000 нови автомобили сме купили през 2019 година

в Новини

Малко над 35 300 нови автомобила са били регистрирани у нас през 2019 г. Това е с 3% повече спрямо година по-рано, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилната индустрия (АСЕА). През последния месец на миналата година са регистрирани 2860 нови коли. Спрямо същият месец на 2018 г. увеличението е 12%. Причината декемврийския ръст е, че в края на 2018-а бяха въведени антиемисионните закони, което прехвърли част от регистрациите от декември 2018 г. за януари 2019 г.

От АСЕА отчитат възстановяване на пазара на автомобили четвърти пореден месец. Търсенето е съсредоточено в премиум автомобилите и обемните коли. Отчетен е ръст във всички държави членки на Европейския съюз.

Въвеждането на по-високи данъци върху автомобилите през 2020 г., води до стимулиране на продажбите в някои държави от ЕС, сред които са Холандия и Швеция. Там регистрациите са нараснали съответно със 114% и 109%. Далеч по-скромно е увеличението във Франция и Германия – 27% и 19%.

Що се отнася до регистрациите по марки, то най-силен ръст отчита Renault – 23%. Следва Volkswagen с увеличение от 21% на годишна база.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар