Над 90 хил. са безработните от началото на извънредното положение

в Новини

От началото на извънредното положение заради коронавируса безработните в страната са се увеличили с 91 783 души, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Ведомството отчита, че благодарение на нарастващия брой служители, които запазват работата си, намаляват записващите се в бюрата по труда. На 30 април са се регистрирали 1637 души, което е над три пъти по-малко в сравнение с преди по-малко от три седмици.

Въпреки кризата все повече хора намират нова работа с помощта на трудовите посредници в бюрата по труда. От началото на извънредното положение на 13 март работа са започнали 19 134 безработни, отчита министерството.

Към 30 април 9030 работодатели в страната са подали заявления за компенсации за общо 131 146 техни работници по мярката 60/40.

Националният осигурителен институт вече е изплатил 7.841 млн. лв. по схемата на общо 1961 работодатели. Компенсациите са за общо 25 249 работници и служители. Близо половината (48%) от подкрепените предприятия са от седем икономически дейности: ресторанти и заведения за бързо обслужване – 12.88%, питейни заведения – 9.32%, хотели и подобни места за настаняване – 8.65%, търговия на дребно в специализирани магазини с други нехранителни стоки – 8.02%, туристическа агентска и операторска дейност – 3.52%, дейности в областта на спорта – 3%, пътнически сухопътен транспорт – 3%.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар