Напрежение! Руснаците, задържани в Беларус, вероятно са подготвяли терористични актове

в Свят

Тридесетте и двамата руснаци от частна военна компания, смятана за близка до Кремъл, които бяха задържани в Беларус, са заподозрени от беларуските власти, че са подготвяли терористични актове с приближаването на беларуските президентски избори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

"Задържаните са заподозрени, че са подготвяли терористични актове на територията на Беларус", каза днес пред медиите държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Андрей Равков. Той потвърди информациите на медиите, че около 170 други заподозрени се издирват.

Вчера беларуският Комитет за държавна сигурност /КГБ/ съобщи, че край Минск са задържани 32-ама бойци от руската частна военна фирма "Вагнер", а в южен район на страната е задържано още едно лице. Те са обвинени в заговор за дестабилизирането на Беларус преди президентските избори на 6 август, на които настоящият държавен глава Александър Лукашенко се готви да спечели шести пореден мандат.

Лукашенко обвини вчера Русия, че се опитва да се намеси в изборите. "Необходимо е незабавно да бъдат запитани съответните руски структури какво става", каза Лукашенко.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди днес, че 33-ма руски граждани са задържани в Беларус, като подчерта, че не разполага с информация те да са извършили нещо нередно, за да бъдат задържани. Песков окачестви обвиненията към Москва като "нищо повече от инсинуация".

Равков обяви, че понастоящем на територията на страната пребивават до 200 въоръжени наемници. "Издирванията продължават. То е като да търси игла в копа сено", каза той .

"Вагнер" е частна военна компания, свързвана с Евгений Пригожин – руски бизнесмен, обвинен в САЩ за намеса в президентските избори през 2016 година. Смята се, че бойци от "Вагнер" се сражават като наемници в Източна Украйна, Сирия и Либия.

ТАСС цитира съобщението на беларуския следствен комитет, според което задържаните руснаци са заподозрени в организирането на масови безредици, без да се споменават терористични актове. В беларуското външно министерство бил поканен и.д. посланик на Украйна с цел да потвърди дали задържаните са участвали в бойни действия "на територията на Донецката и Луганската област в Украйна".

Ройтерс се позовава на беларуската агенция Белта, според която властите в Минск подозират, че съпругът на кандидатката за президент Светлана Тихановская е свързан с групата задържани наемници. Към популярния опозиционен блогър Сергей Тихановски, който е в затвора, е предявено обвинение в подстрекателство към бунтове.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар