Немският „Шпигел“: Системата „Борисов“ направи България най-бедната в ЕС

в България

Системата Борисов превърна България в най-бедната страна в ЕС и най-бързо обезлюдяващата се в света.

При сегашната обстановка мнозина българи не желаят да имат деца или емигрират.“

Това разказва германското сп. „Шпигел“ в репортаж за протестите в България срещу правителството на ГЕРБ под заглавие „Бунт на „Тиква щрасе“. Още в началото се обяснява, че така протестиращите са прекръстили блокирания „Орлов мост“ в София и че „Тиква“ бил прякорът на премиера Бойко Борисов, предаде „Дневник“.

В разговор с протестиращите един от тях казва, че промените, които той е направил в правителството, приличат на това да разместваш столовете на палубата на потъващия „Титаник“. Авторът Ян Пул не споменава името на главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка е второто основно искане на протеста. Но журналистът заявява, че Борисов едва ли ще подаде оставка, защото протестът може да не доведе до нищо, а и той има много съюзници в ЕС, включително в Германия.

„Името му е синоним на цялата политическа система, на масовата корупция, несправедливостта, демонтирането на демокрацията, непрозрачността, злоупотребата с власт, раздаването на постове и средства срещу лоялност и съсипването на околната среда“, пише изданието.

„При Борисов държавният апарат, правосъдето и икономиката, управлявани от олигарси, се сляха в една неприятна симбиоза. Правораздаването е само формално независимо, в действителност ГЕРБ знае как да назначава свои хора в редиците му.

Едва ли може да става дума за някакво разделение на властите в България. Олигарсите доминират медиите и са възнаграждавани за лоялността си с държавни поръчки. Системата се поддържа и с еврофондове.

Пул разказва на читателите на списанието посочваните и другаде „много причини ЕС да е толкова търпелив с България“ – че „Борисов избягва да провокира Европа, представя се за проевропейската сила в страната, лоялно подкрепя политиките на ЕС и не вдига шум за „Европа на нациите“, както го правят в Полша“.

ГЕРБ е уважаван член на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, в която участва и ХДС на канцлера Ангела Меркел, напомня „Шпигел“. „Българската демокрация е застрашена поне колкото тези в Полша и Унгария и на протестите в София бе издигнат плакат с надпис „Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпирания?“

Борисов също така не се опитва да промени конституцията в своя полза и е забавен и очарователен автократ, продължава изданието, описващо как на едва разбираем немски поздравил във видео запис ХДС за рождения ден на партията, започвайки с думите Liebe Angela, liebe Annegret.

В търсене на отговора на въпроса дали протестите ще успеят, авторът разговаря с политолога Даниел Стефанов, според когото те от години не са били толкова масови и продължителни, но и нямало политическо ръководство, което да прави ясни искания, например – за предсрочни избори. Въпреки голямата енергия и желание за промяна, никоя опозиционна сила не успява да спечели от бунтовните настроения, смята той. Причината било недоверието към възможността друга партия да реформира системата, в която Борисов е символ на деформирането, на неспособността на България да изгради демократична партийна система и партиите обикновено са създавани изкуствено, за да представляват интересите на някой олигарх.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар