Нинова: Има вече дълбок разлом между левите хора и това, което демонстрира Радев

в България

Нинова: Има вече дълбок разлом между левите хора и това, което демонстрира Радев Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува остро намерението на икономическия министър Никола Стоянов да разреши изграждането на фотоволтаичен парк от германски инвеститор върху язовир „Огоста“.

Тя е сезирала прокуратурата. Инвестицията е за 1 млрд. лв.

Всичкото произведено гориво ще се изнася от България, ползата за България са 9 работни места, заяви Нинова.

„Смущава ни – министърът на икономиката е започнал разговори, подписал документи с германски инвеститор за изграждане на фотоволтаици върху водите. Този язовир е обект от национална сигурност. Предвижда се германският инвеститор да поеме ремонта и след това той да го стопанисва. Отделно са отпуснати пари от Министерство на икономиката. Тоест два ремонта.

Той обяви, че това е първата такава инвестиция. Водите на България са национално стопанство и трябва да се носи политическа отговорност. Германският инвеститор поема управлението и стопанисването на язовира“, добави лидерът на БСП.

Нинова разкритикува и президента Румен Радев, който е приел чуждестранния инвеститор.

Левите хора са против износа на оръжие. В момента гледаме бюджет за замразяване на доходите и увеличаване на военните разходи. Задължение на служебния кабинет е да внесе бюджет. Замразяваш парите на работници, майки и деца и насочваш тези пари към самолети и превъоръжаване, категорична бе тя.

Различията ни с Радев и служебния кабинет са принципни, посочи тя.

Партията ври и кипи срещу решението да дадем оръжие на Украйна, продължи Нинова. Тя призова президента Радев да заяви позиция и да наложи вето върху решението на парламента.

Опасявам се, че той няма да наложи вето, каза Нинова.

Има дълбок разлом между левите хора и това, което демонстрира Радев, категорична бе тя.

Оставаме оптимисти, че е възможно да има правителство, но е време президентът да връчва мандатите.

„Доста конституционалисти стават критични и скептични по отношение на мандатите. В последните дни се появиха доста остри спорове за минималната работна заплата. Ние предлагаме 850 лв. минимална работна заплата. Половин милион души работят на 710 лв., което е ужасно. Дебатът в зала беше много неприятен. На първо чете всички ни подкрепиха. Между първо и второ четене стана някакъв разлом. „Продължаваме промяната“ предлагат да отпадне клас прослужено време. ГЕРБ предлагат 850 да е брутна заплата. Това е абсурдно. Това е най-антисоциалния и античовешки бюджет, който предлага кабинета на Радев. Това трябва да се знае“, отбеляза Нинова.

Нинова дойде в студиото направо от парламентарната зала, където се гледа бюджетът.

Според нея за стотен път в пленарната зала се чува, че служебният кабинет не можел да прави дългосрочни политики.
„Само че той обяви процедури за договори за доставка на втечнен газ до 2030 г., както и за вторите 8 F-16. Значи тези политики може да са дългосрочни, а да увеличиш минимална заплата за една година напред не може да е дългосрочна политика?“, попита тя и определи това като антилогика, противоречие и лицемерие, което започва да излиза извън всякакви граници.

Лидерът на БСП поиска за върне дебата там, където от левицата трайно и години наред отстояват – бедност, неравенства, доходи. Тези проблеми сега са засилени от инфлацията, последиците от войната, оскъпяването на живота и вдигането на цените.
От парламентарната трибуна Нинова се обърна към министър-председателя Донев:
„Г-н премиер, на 11 ноември, на мой въпрос по повод минимална заплата, отговаряте следното: „Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително тяхното увеличение, включително и на минималната заплата, а е длъжно да се съобразява със законодателството“.

Преди половин час казахте: „Уважаеми законодатели, не е ваша работа да правите закони за доходите и да се месите в моята, това е работа на изпълнителната власт“.

Лидерът на БСП призова премиерът да каже кое от тези две неща е вярно.
„Когато ви е изгодно не можете да правите дългосрочна политика за 500 хил. работещи бедни на 710 лв. минимална заплата и казвате, че това не е работа на служебния кабинет и да го решим в парламента. Когато ние ви предлагаме решение тук, казвате „не“ и да не ви се бъркаме в работата. Хайде да се определите вие, които носите отговорност за това, че тези близо половин милион души ще останат не под прага на бедност, а под-под-под него“, каза още тя.

Нинова призова народните представители, ако имат чувство за самосъхранение, да ги подкрепят.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар