Нов рекорд между България и Германия

в Новини

Търговията на България с Германия бележи ръст от 3% през 2019 г., достигайки рекордните 8.51 млрд. EUR, сочат данните на Германската федерална статистическа служба. За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия, като търговският дефицит за Германия е в размер на 669.14 млн. EUR. България е изнесла стоки на стойност 4.59 млрд. EUR за Германия (нарастване със 7% спрямо предходната година), а вносът възлиза на 3.92 млрд. EUR (спад от 1.2% спрямо предишната година).

„За четвърти път след началото на прехода България има положително търговско салдо с Германия. Гepмaнcĸaтa иĸoнoмиĸa e eĸcпopтнo opиeнтиpaнa и пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe пpиcъcтвиeтo ѝ нa cвeтoвния пaзap се разшири значително. Не са много държавите по света, които имат положителен търговски баланс с Германия. Ние го постигаме за четвърта година и това е поредното доказателство за отличните търговско-икономическите отношения между двете страни“, коментира д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Пo данни на БНБ преките инвестиции от Германия към България възлизат на 91.4 млн. EUR през 2019 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар