Огромен срив при пътуванията на българите през юни

в Новини

През юни 2020 г., по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, пътуванията на български граждани в чужбина са 286.1 хил., или с 60.1% под регистрираните през юни 2019 година. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ).

През юни 2020 г. посещенията на чужденци в България са 380.7 хил., или със 75.2% по-малко в сравнение с юни 2019 година. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия" – с 94.6%, "служебна" – със 76.1%, и "други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – с 47.9%. Транзитните преминавания през страната са 70.1% (266.8 хил.) от всички посещения на чужденци в България. 

От общия брой чужденци, посетили България през юни 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 58.1%, или със 74.3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. 

Посещенията на граждани от групата "други европейски страни" намаляват със 70.7%. През юни 2020 г. относителният дял на посещенията по цели е, както следва: с други цели – 75.8%, със служебна цел – 13.4%, и с цел почивка и екскурзия – 10.8% (фиг. 3).

При наблюдението и разработката на данните за туризма Националният статистически институт (НСИ) е възприел дефинициите, препоръчани от Световната организация по туризъм и Методологическото ръководство на "Евростат". Съгласно тези дефиниции международен турист е всеки посетител, пристигащ в друга страна, която не е страната на неговото постоянно местоживеене, за не повече от една година, и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане в посетеното място. 

През юни 2020 г. поради невъзможност да се проведе статистическо изследване на граничните контролно-пропускателни пунктове всички статистически данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България – общо и по цел на пътуването – са предоставени на НСИ от Министерството на вътрешните работи. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар