Пенсионерите ще ликуват, Борисов им отпуска по около 1,70 лв. на ден за три месеца

в България

Правителството предлага нови социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от CБНТ.OVID-19.

Мерките бяха обсъдени на Коалиционен съвет тази сутрин, предаде БНТ.

Предлагат се 1 млрд. 163 млн. за социални мерки и 731 за икономически мерки от националния бюджет.

Социалните мерки включват:

Увеличаване на разходите за персонал с 30 % от 1 август на органи и администрации, натоварени с дейности за овладяване на пандемията – увеличава се ставката на нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. Средствата са предвидени за структури на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др.

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което е 318 млн.

Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения – за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони – 17 млн. и 300 000 лв.

Увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ – в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

Източник: Petel.bg

Отпускаме 1,162 млрд. лв. за нови социално-икономически мерки за справяне с кризата с коронавируса. Мерките ще действат до края на 2020 г., като средствата за тях са осигурени от националния бюджет и не налагат теглене на заем.• Над 2 млн. български пенсионери ще получават 50 лв. добавка към пенсиите си в следващите 3 месеца.• Увеличават се средствата за субсидии на болниците, за да има достатъчно легла и консумативи за лечение на болни с COVID-19.• 122 млн. лв. се отпускат по бюджета на МТСП за осигуряване на целогодишния размер на плащанията на личните асистенти.• Минималното обезщетение за безработица става 12 лв. на ден.• Даваме 15 млн. лв. за творците на свободна практика чрез фонд „Култура“.• Медицинските специалисти на първа линия срещу коронавируса ще получават допълнителни 1 000 лв. към заплатите си до края на годината, както и 210 лв. ваучер за почивка в България.• 35 евро на седалка държавна субсидия за превоз на туристи с чартърни полети.• 355 млн. лв. за изграждане и ремонтиране на пътна инфраструктура.Предстоят тежки месеци, през които ще се опитаме да минимизираме щетите върху икономиката. Най-лесно е за партиите извън управлението. Критикуват, но в същото време нищо конкретно не предлагат като алтернатива на нашите мерки. Демокрацията е такава – печелиш избори и управляваш 4 години.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 27 юли 2020 г.

<

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар