Пет века без държава, българите запазиха писмеността си и я разпространиха сред други славянски народи

в България

ВЪРВИ КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ

Честит празник, българи!

Днес, 24 май, е Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и писменост. Днес празнуваме духовността на древния ни народ.

Колкото и мрака да е превзел земята ни, колкото и духовността да е отстъпила назад, никога не трябва да забравяме, че това, което ни прави българи, е уникалната ни душевност, култура и почитание към науката. Защото дори по турско, родителите са пращали малките българчета в килийните училища, за да се учат на писмо и четмо.

Във времена, в които европейските владетели често не са можели да четат и да пишат на родните си езици. Пет века без държава, българите запазиха писмеността си и я разпространиха сред други славянски народи.

Науката и образованието са светлината, която разпръсква мрака на невежеството. И затова днес, във време на изпитание, трябва първо да обърнем поглед към себе си, към българската си духовност, към това, което ни обединява като народ, към светините си, и едва тогава да променяме бъдещето си. Защото грамотността е слънце, което в душите грей, а липсата й оставя душите в тъмнина.

Поклон пред светото дело на братята Кирил и Методий и техните последователи, поклон на всички, разпространявали българската писменост, преписвали и писали книги, създавали библиотеки, пазили огъня на просвещението през тъмните векове на робството!

Да почетем днес грамотността! Да почетем просветлението и образованието. Да почетем и българските учители, които в това тежко време на извънредното положение, показаха висота на духа и се справиха с това да отварят очите на децата ни към света. Честит празник, български учители!

Честит празник, българи!

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар