По-добре ли са българските банки сега спрямо предишната криза

в Новини

Кризата с коронавируса не удари директно банковата система. Тя е стабилна, засега не се очертава ръст на лихвите по кредитите. ,,Предишната криза беше основно криза на ликвидността и на недоверието между банките и липсата на достатъчно капитал в самите банки. За десет години тези неща се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, дори някои непредвидими шокове. Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза'', каза банкерът Левон Хампарцумян цитиран от bTV. Според него най-доброто и най-сигурното място да си държим парите са банките и спестяванията от 57 млрд. лв. доказват това.

В същото време обаче лихвите на депозитите паднаха до 0%. "Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него", допълва той.

Относно новия дълг, който държавата изтегли преди дни в размер на 5 млрд. лв. Хампарцумян заяви, че технически операцията е блестяща. "Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време. Това има същия смисъл на ниво държава. Как държавата харчи тези пари – с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумното изхарчените пари ще доведат до нещо повече", допълни той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар