Преговори с НЗОК БЛС на практика не провежда! Ето ви малко факти от кухнята. За гражданите говоря, да прочетат!

в България

Преговори с НЗОК БЛС на практика не провежда! Ето ви малко факти от кухнята. За гражданите говоря, да прочетат! Преговори с НЗОК БЛС на практика не провежда! Ето ви малко факти от кухнята. За гражданите говоря, да прочетат!

Особености на безмислените преговори с НЗОК от БЛС за нов НРД2023-2025

Сега се провеждат преговори за нов, 3 годишен рамков договор между НЗОК и БЛС. Безмислието да е 3 годишен ще обясня по-късно.
Преговорите се провеждат при следните факти от финансов и политически характер.

Факт 1 – Правителството се подготвя да внесе проект на закон за продължаване на действието на държавния бюджет и т.к. бюджета на НЗОК е част от него, то следователно и на този бюджет, нашия.

Факт 2 – по бюджета на НЗОК има сериозни излишъци от неизразходвани средства, въпреки повишаването на цените на КЛ. пътеки и дейности в извънболничната помощ, с изключение на ЛАБОРАТОРНАТА дейност, там повишение няма вече 3години, с малко изключение – патоанатомията. В болничната помощ не са изработени около 17% , при ОПЛ около 5% , а при лабораотриите 47,7% към 30.09.

Факт 3- Ако тези средства не се изразходват до края на годината(това е невъзможно за 3 месеца да се похарчат легално 100 млн лева за медицински изследвания) те следва да се преразпределят между лабораториите от всички видове, по принципа на съпричастност. Така големите лаборатории, ще получат по-големия пай от спестените средства, а по-малките по -малката. Естествено състояние на безпринципните политики на БЛС. Така е ис бюджета на болниците, но там поради по-малката икономия има по-малка несправедливост.

Само и единствено увеличаването на цените за Медико-Диагностичната дейност може да преодолее несправедливостите. За съжаление на 26.10 само преди 5 дни, преговарящите от НЗОК отказаха да преговарят за цени.

Искаха да преговаряме текстове, добре, те са лесни, за някои от екипа на НЗОК , че чак толкова!Приемайки обаче устно всички аргументи на екипа на Лабораторната общност при преговорите, екипа на НЗОК лицемерно призна, че знаят и проблема е наш, нищо, че е създаден от тях.

И препратката е… Министерство на финансите.

Вижте факт 1.

При излишък , парите събрани от гражданите следва да отидат за дейности, а не да се преразпределят по лечебните заведения пропорционално – разбирайте без да са работили, на калпак, без методика. Така големите ще получат пропорционално повече, защото са взели за дейност повече, а по-малките по малко, нищо че разходите им са подобни!
Това разпределение ще стане, такъв е закона! Остава да договорим само едно – увеличаване на цените на медико-диагностичната дейсност, за да не може, поне в следващ период:

1. Да се преразпределят парите на данъкоплатците така: при богатите повече, при по-малките по-малко.

2. Да се позволи на МФ да бъде разпределител, а НЗОК да е неина дирекция едва ли не, а БЛС гумен печат за това действие.

3. Да се ползва този механизъм за натиск върху малките ЛЗ в т.ч. и лабораториите.

4. Цените да бъдат задържани, административно и силово, а бюджета на НЗОК, при намаляващо население и на практика увеличени приходи да се крие в т.нар. прогнозни бюджети, досега почти никога неизпълнени, най-вече лабораторните.

5. Да се отказва преговор за цените, те следва да може и е задължително да бъдат увеличени, с малки изключения!
Като дългогодишен преговарящ с НЗОК от името на БЛС заявявам на всички колеги , а и пациенти: Пари има, разпределението им е лобистко и това е една от причините да получавате отговор: Няма лимит.

Доказателство за думите ми са огромните икономии-излишъци на НЗОК и циничното поведение на МФ и отчасти на МЗ. За да променим системата, първо доказваме нейната несъстоятелност да служи за здравето на всички.

Д-р Георги Тодоров

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар