През 2009 от усложнения от свински грип у нас загинаха много млади хора. Тогава сме виждали зловещи неща

в България

През 2009 година у нас загинаха много млади хора от свински грип.

Това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ дългогодишният белодробен специалист д-р София Ангелова.

Д-р София Ангелова: Ние преживяхме свинския грип, работихме с обикновени маски и престилки, нямахме предпазни облекла. Всеки болен, постъпил при нас с грипоподобни симптоми беше изследван и след месец получихме информация, че 80% от изследваните пациенти бяха с H1N1. Тогава загинаха много млади хора, тогава сме видяли зловещи снимки.

Тогава отиваш на работа, виждаш една рентгенография, отиваш на следващия ден – виждаш съвсем различна рентгенография на същия човек, или този пациент вече е в спешно отделение или този пациент вече не е между нас.

Д-р Ангелова уточни, че загиналите са вследствие на усложнения – тежки пневмонии с остра дихателна недостатъчност.

Припомняма, че миналата седмица в същото студио проф. Хинков съобщи за хилядна смъртност от свинския грип у нас. В последствие той уточни, че става дума за смъртност след усложнения в дълъг период от време – от късната есен на 2008 до пролетта на 2009 година.

За COVID-19 д-р Ангелова заяви, че не всички боледуват и могат да развият тежката пневмония.

Пулмолозите отделят хората, които са рискови – това са сърдечносъдово болните, белодробно болните, хората с диабет и други сериозни заболявания. В тази група влизат и пушачите, защото тютюнопушенето уврежда локалната защита на белия дроб, каза д-р Ангелова.

Тя призова белодробните пациенти да приемат редовно своите медикаменти и отрече, че при COVID 19 не трябва да се използват кортикостероиди

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар