Приключи изнасянето на полското злато от Англия

в Новини

Завърши серията секретни операции по връщане на полското злато в страната, което дълги години се съхраняваше в Bank of England. Обикновено пренасянето на такова количество злато остава тайна дори и след транспортирането му. От фирмата, охранявала пренасянето обаче решиха да разкрият някои подробности. За превозването му са били необходими 8 полета със самолет Boeing 737.

Една от причините за връщането му в родината се крие в самото име на полската валута – „злота”, което идва от злато. В историята на полската злота днешната операция не е първата такава. На 4 септември 1939 г. Полша организира евакуация на всички свои златни запаси. 80 тона златни кюлчета са били прехвърлени през Румъния, Турция и Сирия във френски колонии в Африка. „Започнаха дискусии какво ще се случи с това злато. Френската национална банка не е искала да ги върне на Полша, като я обявява за несъществуваща държава. Но британците и американците направиха така, че златото да бъде върнато през 1944 г.”, разказва историкът Томаш Бохун.

Тогава необходимостта от преместване е била войната. Днес националната банка се подготвя за ново такова, но не заради военни действия, а поради очаквана икономическа криза в света. Полският сейм работи за осигуряване на голяма финансова независимост на страната. „Виртуалните пари на практика могат мигновено да се изпарят, а финансовите кризи, на които бяхме свидетели през последните 20-30 години, могат да се повторят. Всичко това се дължи на крах на необезпечените парични средства и неоправдания дълг. Именно поради тази причина превръщането на валутата в злато, има оздравителен ефект върху местната икономика”, обяснява депутатът от полския Сейм Робърт Виницкий.

Разбира се, причина за преместване на златото от Великобритания обратно в Полша е и Брекзит, поради който Островът не изглежда най-надеждното място за съхраняване на богатство. Също така Лондон вече нееднократно е отказвал на отделни държави да върне техните златни резерви, които се съхраняват във Великобритания. Най-пресния пример е от 2018 г., когато беше отказано на Венецуела връщане на златни кюлчета. Bank of England поиска застраховка и обяснение защо Николас Мадуро иска да се разпорежда с ценния метал. „Това, което е наше богатство трябва да се съхранява на територията на страната. Полското злато е по-сигурно да бъде в Полша”, казва Виницкий.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар