Продадоха монета за около 4,188 милиона щатски долара

в Свят


Нов световен рекорд! Сертифицираният от NGC Ancients EID MAR Aureus реализира близо 4,2 милиона долара на търг EID MAR aureus на Брут, наскоро сертифициран от NGC Ancients, е продаден за близо 4,2 милиона долара, най-високата цена, платена някога за древна монета на търг. Монетата е отсечена в знак на убийството на Юлий Цезар през 44г. преди новата ера.

Сега тази монета е продаден на 29 октомври 2020 г. от Roma Numismatics Limited, специалист от Обединеното кралство. Успешното наддаване повиши цената до 3 240 000 британски лири (около 4,188 милиона щатски долара, включително премията на купувача),

Далеч над консервативната оценка от около 650 000 щатски долара преди търга за ауреусът на Брут. Така тази златна монета става най-скъпо продадената в света до този момент.

Според експерта по антични ценности Стефан Пройнов по темата твърдi, че по българските земи са излизали не една монети на този император, но сребърната версия на номинал денар, която е сечена със същата матрица, с която се отсича и златната такава.

За съжаление обаче те са попадали на черният пазар на цени между 27,000 и 33,000 хиляди долара в зависимост от качеството им.

Известните сребърни версии в света са около 100бр., а златните досега бяха само две. Тази е третата с най-добро качество. Сертифицирана от NGC монетата на Брут постави нов световен рекорд. Разликата е, че сребърната е с един грам по-лека иначе на вид и големина са същите.

Досега има известни три такива монети затова е и толкова рядка. Какво е вашето мнение, може ли един ден да излезе такава и по нашите земи?

Вижте още от bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар