Протест в Лондон в защита на Джулиан Асандж

в Свят

Стотици хора, между които дизайнерката Вивиан Уестууд и басистът на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс, се събраха вчера в Лондон, за да протестират срещу екстрадицията на Джулиан Асандж и с искане той да бъде освободен, съобщава "Дейли мейл".

Основателят на “Уикилийкс“ е задържан под стража в „Белмарш“ от миналия септември, където изтърпява 50-седмична присъда за нарушаване на условията по гаранцията му, докато е бил в еквадорското посолство в Лондон. Той влезе в сградата през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които той винаги е отричал и които впоследствие бяха отхвърлени.

В САЩ 48-годишният Асандж ще се изправи срещу 18 обвинения, включително заговор за извършване на компютърна намеса, по време на публикуването на американски секретни съобщения преди десетилетие. Ако бъде признат за виновен, го грози присъда от 175 години затвор, предаде БНТ. Сред събралите се протестиращи, 78-годишната Уестууд носеше лента с надпис „Ангел“ на главата си. Сред тях също така бе и 58-годишния бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис и 76-годишния основател на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс.

Други лозунги по време на протеста гласяха „Журналистиката не е престъпление“, „Освободете Джулиан Асандж“ и „Истината ще ви освободи“, въпреки че на последния някои от думите са зачертани, така че гласи: „Истината ще ви вкара в затвора". Бащата на Асандж произнесе реч пред множеството на площада на Парламента. Много протестиращи носеха затворнически костюми и серия от маски, включително една, която изобразяваше президента на САЩ Доналд Тръмп.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар