Радев: Има усещане сред хората, че изборите у нас са индустрия милиони!

в България

На всички ни е ясно, че в демократичния свят няма универсални избори, които да водят към идеални избори.

Идеални избори няма. Но проблемът е когато нарушенията в изборния процес излязат от общоприетите обществени рамки, тогава всички ние трябва да си извлечем сериозни поуки.

Това обяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с представители на Централната избирателна комисия, на отговорните институции за провеждането и организацията на местните избори тази година, предаде репортер на Novini.bg

,,Отклонения можем да дискутираме много дълго време относно недействителните бюлетини, които са с неприемливо висок процент за общински съветници. Има също много сгрешени бюлетини, има разминавания в избирателните списъци. Имаме и проблеми със спазването на закона от социологическите агенции и от медиите, които влияят на мнението на гражданите. По отношение на недействителните бюлетини мога да кажа, че спасението е в машинния вот. Така както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От огромен интерес е какво означава недействителна бюлетина и от какво се поражда: невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на СИК. Защото в Ютюб се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни“, отбеляза още държавният глава.

,,Да, машинното гласуване струва пари, но това е начин да решим проблемите с преброяването на бюлетините, с обобщаването на резултатите и борбата с недействителните бюлетини. Не на последно място трябва да се ускорят и темповете по работата и с електронното гласуване“, допълни Радев.

Според Румен Радев дейността около изборния процес трябва да е завършила поне шест месеца преди парламентарните избори.

,,Шест месеца преди следващите избори всичко трябва да е по местата си: да бъдат завършени законовите промени, машините да са доставени, сертифицирани, организационни промени да бъдат завършени. Да върви процесът по обучение, тестове, верификация на софтуер. В началото на следващата година този процес трябва да започне категорично“, заяви държавният глава.

По думите на президента корпоративният вот и купеният вот са най-трудни за преодоляване.

,,Няма никакви съществени разлики в това отношение от изборите през 2015 г. и тези от 2019 г. Усещането на хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Това е срамно да се случва в европейска държава в XXI век“, добави той.

,,Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията: и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и как ще ги класифицираме: кои са административни нарушения, кои криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията“, коментира още държавният глава на България.

По време на срещата президентът Радев сподели, че в петък е получил сигнал от директора на училище в “немалък град“ за “арогантна агитация в класната стая пред целия учителски състав“. Той обяви, че е изпратил въпросния сигнал до прокуратурата.

,,Важното е да сме организирани. Имаме ерозия в изборния процес и нашата задача е да върнем вярата в изборите и оттам в институциите“, посочи Румен Радев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар