Разсипаха от критика филма “Ботев” след премиерата му по БНТ снощи / ВИДЕО

в България

БНТ излъчи премиера на игралния филм „Ботев“ на режисьора Максим Генчев, който е и автор на „Дякон Левски“.

И тази лента на Генчев събра изключително критични коментари, като част от тях смятат, че с излъчването на този филм Христо Ботев е бил убит отново, предаде Трибюн.бг.

Ето някои от тях:

Kирилова Цвета

Да се забрани със закон

на Максим Генчев да прави кино. То изисква не само талант на сценариста, но и много средства. В неговите продукции липсват и двете. Актьорите не са виновни.

Сашо Йовков

На МГ трябва да му се забрани да се занимава с кино!

Но, не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава! Срамно и пошло се изгаври с историята и Ботев!!!

Васил Сотиров

Патриарх Максим в българското кино разказа играта на Левски и Ботев – да се готви ЦСКА!

Данаил Парнаров

Бедний ми бедний Ботев, добре че те целнаха овреме, та не се наложи да гледаш филма за теб, който Максим Генчев и компания сътвориха по повод твоята годишнина.

Не просто слаб, а тотално некадърен филм за Ботев: схематизъм, театралничене, неестественост, неубедителност, позьорство и някакво дълбоко неуважение към личността на Ботев.

Явно само с пари, претенции и елементарно хайляшко гръмогласно тъпо патриотарство не става.

Та се присетих за една рецензия за друг български филм на историческа тематика, която като удобна ръкавица пасва и за това, което гледахме снощи по бенетето.

„Положението е арт… В най-общ план: никой не може да играе. Никой от участниците мисля никога не е чувал за нещо, наречено актьорска игра. Или както се казва в един стар виц, вероятно братът на някой от участниците някога е виждал актьор да играе, но връзката е до там.

Исках да видя един от великите мъже на България. Вместо това видях нещо, което ме накара да стисна очи и да си поискам от все сърце: Никой повече да не пипа нищо. Никой да не прави филм за никого в България. Никога. Ако иска, да направи филм за себе си. Може пък да има някой желание да го гледа. Но просто оставете хората да почиват в мир. Забравени, незабравими. Нека живеят във фантазиите, книгите и историята. Просто оставете ги на мира. Оставете ги, правете порно. Ама и това не можете.”

Цветомир Цаков

Хората, които говорят с мен на теми различни от кво ще ядем, пием и ебем, знаят, че Холиууд е затворена страница за мен от около 20- тина години. Последните години дори с невъоръжено око вече е очебийно безидейното и ялово холиуудско “творчество”. Опитвам се да гледам филм за колоса Христо Ботев. Преди това не гледах за Левски, защото научих доста негативи за него. Българските кино творци, Бог да ги прости!

Пламен Петров

Некадърните режисьори имат право да правят филми – както всички останали.

Но не и за светини като Ботев…

Любомир Бенковски Бенджи

По БНТ1 дават някаква българска комедия наречена “Ботев”. Много е забавно. Мисля, че е продукция на ч-ще “Булгарче” от село Максимово

Малена Шейтанова

От няколко часа българската мрежа яко хейти Максим Генчев и филма “Ботев”. Не съм го гледала, така че си мълча. Обаче току-що разбрах, че това е и създателят на “Дякон Левски” 2015, който беше една истинска филмова карикатура. Без забавната част.

Понеже се обърках от всички дълги статуси и коментари, може ли да ме ориентирате, с една дума, колко близо до “Дякон Левски” оценявате новия “Ботев” като сценарий, режисура и игра? Може да отговорите с число – примерно от 1 до 10 или нещо такова. Мерси!

В замяна, извадки от публичните зрителски отзиви (и критика?) в мрежата на Зуки:

“До средата на “творбата” се канех да пиша сериозно за филма, но освен, че е невъзможно, е и абсолютно излишно.”

“След като се разправи с Левски и Ботев, МГ ще е луд, ако не посегне и на Хаджи Димитър („Жив е той, жив е“), Бенковски („Хвърковатия войвода“,) „Кой уши байряка“ (с главна роля като за президентска дъщеря) и разбира се за Баташкото клане („Песен за огън и кръв“). “

“Личи си дълбоката пропаст между режисьорите, които навремето правеха историческо кино и днешните, като в случая имам предвид Максим Генчев. Това, което ни се предлага, в памет на гения прилича на предизборен клип на политическа партия, с изкуствени, патетично- декламативни реплики между героите, измъкнати от учебниците по история в прогимназията, от поезията и публицистиката на Ботев.Поредица от нелогични, пародийни сцени…”

“Насилих се да гледам филма “Ботев” на Максим Генчев по БНТ-1, продуциран от обществената телевизия. Издържах 1 час и 20 минути.”

“Максим Генчев – флагманът на читалищната самодейност! Не мога да повярвам каква глупост изгледах току що! То бива некадърност, но това минава всякакви, поносими граници! Срам!”

“Според мен Максим Генчев е мазохист, който обича да го плюят ???? Иначе нямам обяснение за напъните му да прави филми.”

“Гледах филма на Максим Генчев за Ботев. Не ми хареса. За пореден път си зададох въпроса защо, когато се пише или снима за българското освободително движение, героите задължително трябва да бъдат простовати, екзалтирани, крещящи, псуващи, неспособни да изразят обикновени човешки чувства?”

“Издържах филма за Ботев, почти колкото за Левски, около 10 минути. Гримасничене, театралничеше, аматьорско кино.”

“Убиха го. Тази вечер убиха Ботев за втори път! Не познавам Максим Генчев. Може да е човек с добра репутация в това, което прави, но аз съм отвратен!”

“Във филма Ботев беше на около 40 години и говореше изключително с цитати от своите статии и стихотворения. “

и т.н. и т.н.

ОТКРИХ! и едно мнение в обратна насока, но нещо в поднасянето ме усъмни:

“Бурята от възмущение сред художеатвено-творческата интелигенция по повод филма за Ботев на Максим Генчев, ме наведе на някой мисли. Читалищно ниво било, дъно и т.н.

Всъщност, не съм видял тия мои колеги, дето сипят обиди, да се възмутят от политкоректните и блудкави холивудски филми, които върви по телевизиите. Махни, че е долна политическа пропаганда, но те тотално подменят основни християнски ценности, заменяйки ги с тия, дето са се вихрили преди Иисус да дойде.”

….

Цитатите са без редакторска намеса.

Манол Глишев

А, мнозина коментирате новия филм на Генчев? Генчев е бездарен псевдопатриотар. Анцузлия. Лош режисьор. Нито Ботев, нито Левски заслужават това кичаджийско отношение. Нашите национални герои са високи личности, лъвове в човешки облик, даже дракони, тигри и великани. Срамно е бездарници като Генчев да се упражняват на техен гръб.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар