Русия се възползва от американските санкции

в Свят

Отношенията между САЩ и Русия никога не са били наистина добри, това лесно може да се види и с просто око, и предвид самоувереното поведение на Москва през последните години те се влошиха още повече. Сирия е само един от регионите, в които се разгръща тяхната геополитическа конкуренция за влияние. Друга такава точка е Украйна, където Русия окупира Крим, а чрез намесата си в конфликта на страната на сепаратистите в Луганската и Донецката народни републики предизвика американски (и чужди) санкции, коментира германското издание Die Welt.

Борбата на двете супер сили не е само в геополитиката, а и в икономиката. Там САЩ се стремят не само да пречат на руската търговия с оръжие, но и на нейната енергетика – те наложиха санкции над новия проект „Северн Поток-2“. Впрочем има и други видими тенденции, които се крият зад тази конкуренция. През последните две години (и особено през 2019 г.) Русия увеличи износа си на нефт и нефтопродукти за САЩ. При това, според Агенцията за енергийна информация (АЕИ) към Министерството на енергетиката на САЩ, данните за първите 11 месеца от 2019 г. сочат, че Русия през месец октомври е втория най-голям доставчик на подобни ресурси за страната, малко след Канада, и изпреварвайки Мексико, пише агенция "Фокус".

От април доставките на руски компании за САЩ нарастват от 10 до 17 млн. барела на месец, а през октомври те вече са 20 млн. През ноември цифрата пада до 19, и тогава САЩ получават малко повече енергийни ресурси от Мексико. В сравнение с доставките от Канада (над 130 млн. барела на месец), това е по-незначително, но динамиката е това, което прави впечатление. Според руската информационна агенция „РБК“, нивото от октомври е достигнато за първи път от осем години. Става въпрос за доставки на нефтопродукти, и по-конкретно дизелови горива и тежък нефт. Русия отдавна е основен доставчик на такива продукти за САЩ, но количеството доставени конкретно такива ресурси от ноември е исторически рекорд. Русия надхвърли два пъти и половина предишния си такъв, поне що се отнася до доставките до САЩ.

Но как е възможно Русия, въпреки, че се конкурира със САЩ в различни области, да остава успешна на енергийния пазар, без на това да се обръща особено много внимание? Това се дължи основно на влиянието на санкциите върху потока на стоки на международните пазари. А и Русия не е единствената страна, подложена на санкции. Според данни на Белия дом, миналата година Русия е увеличила износа си за САЩ, защото те наложиха санкции срещу Венецуела и Иран. През изминалите години Вашингтон внасяше 15-20 млн. барела петрол и два млн. барела петролни продукти (предимно тежки петроли) всеки месец от Венецуела.

През лятото на 2019 г. вносът от южноамериканската страна, след съответния указ на президента на САЩ Доналд Тръмп, беше напълно спрян. В тази връзка американските рафинерии се сблъскаха с проблеми и бяха принудени да се обърнат към Русия. Информационната агенция РИА Новости нарече санкциите срещу Иран и Венецуела „подарък от Тръмп“. В крайна сметка, чуждестранните доставки на руски петролни продукти нарастват не само в САЩ, но и в Европа. Според руските митници износът на петрол през първите 11 месеца на миналата година се е увеличил с 3,8%. Наред с Европа, Турция също се интересува и от руския тежък нефт. В тази страна има специализирана рафинерия за преработката на тежък ирански нефт – „Стар“. След миналогодишните санкции срещу Иран, азербайджанският концерн „Сокар“ помоли руснаците за помощ при снабдяването на турците с необходимия нефт. В резултат на това износът на руски петрол за Турция през първите 11 месеца на 2019 г. достигна 3,41 млрд. долара, което е увеличение от 450%. А в САЩ руснаците през това време печелят общо 5,76 млрд. долара. Това е със 70% повече от преди две години.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар